Bolzano - Venedig

En innehållsrik tur som startar i vackra Bolzano bland Dolomiternas vita bergsutlöpare.  De första cykeletapperna går längs floden Adige med dramatiskt branta berg runt omkring. Andra dagens eftermiddag består av en härlig 4-timmars båtresa över Gardasjön. Dagarna därefter fortsätter cyklingen över Po-slätten på småvägar och kanalstränder via de välkända städerna Verona, Vicenza och Padua till målet Venedig.

Bolzano är en mycket fin stad och värd att ge lite extra tid, och för förstagångsbesökaren är en extradag i Venedig nästan ett "måste".  


Resefakta 2022

RESANS LÄNGD: 8 dagar / 7 nätter

CYKLINGEN: Dagsetapperna är 40 - 70 km. Övervägande lättcyklade turer i flack terräng, endast en dags längre stigning. Man cyklar på cykelvägar och mindre vägar med ringa trafik, men även några mer trafikerade sträckor i anslutning till städer.

DATUM OCH ANKOMST: Ankomst varje onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag under perioden 2 april  - 8 oktober 2022. Resan startar i Bolzano och avslutas i Mestre , Venedigs fastland.

DAG-FÖR-DAG: Längre ned på sidan finns beskrivning av dagarnas cykelturer. 

VIKTIGT ATT VETA: För att säkerställa en säker och bekymmersfri semester så kräver den lokala arrangören att alla deltagare antingen är fullt vaccinerade eller har tillfrisknat från Covid 19 och kan uppvisa vaccinationsbevis när resan påbörjas.i resan ingår

 • Övernattning på hotell med dusch /wc på rummet.
 • Frukost.
 • Välkomstmöte i Bolzano, på engelska
 • Bagagetransport mellan hotellen.
 • Båttur över Gardasjön, inkl cykel.
 • Pistageglass på vägen till Gardasjön
 • Liten Grappa-provning i Venedig.
 • Kartor och resebeskrivning på engelska. En uppsättning per rum. Man får digitala dokument innan resan, och tryckt material vid ankomst till Bolzano.
 • GPS-data med vägsträckning för GPS/telefon.
 • Telefonservice

AVGIFT SOM TILLKOMMER

 • Turistskatt med ca 2-4 euro/person och natt betalas på plats till resp hotell.
 • En avgift på ca 50 kronor per person tillkommer från och med 2022 då Venedig inför entrébiljett för att besöka staden. 

MAN TAR SIG PÅ EGEN HAND TILL STARTORTEN.
Med flyg är det lämpligt att åka till Venedig och det går det bra tågförbindelser till Bolzano från Mestre som är Venedigs fastland. För att titta på tåganslutningar kan man använda websidan http://www.trenitalia.com/


Pris 2022

Alla angivna priser är per person

Här finns tre hotellkategorier att välja mellan:

 

KATEGORI CHARM
4-stjärniga hotell.
Hör av dig om du vill få detaljer om hotellen.  

Pris per person i dubbelrum:
2/4 - 15/4 samt 1/10 - 8/10               11 300 SEK
16/4 - 13/5 samt 10/9 - 30/9            11 900 SEK
14/5 - 9/9                                                      12 600 SEK

Tillägg för enkelrum                                3 150 SEK

Extranatt Bolzano
960 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum  640 SEK 

Extranatt Mestre (Venedigs fastland)
860 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum  400 SEK

------------------------------------------------------------

KATEGORI Komfort

3- och 4-stjärniga hotell

Pris per person i dubbelrum:
2/4 - 15/4 samt 1/10 - 8/10                9 200 SEK
16/4 - 13/5 samt 10/9 - 30/9             9 800 SEK
14/5 - 9/9                                                    10 600 SEK

Tillägg för enkelrum                                3 150 SEK

Extranatt Bolzano
820 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum  500 SEK 

Extranatt Mestre/Marghera (Venedigs fastland)
750 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum  500 SEK

------------------------------------------------------------------

Kategori Budget

3-stjärniga hotell och ett 4-stjärnigt mindre centralt beläget hotell

Pris per person i dubbelrum:
2/4 - 15/4 samt 1/10 - 8/10              7 900 SEK
16/4 - 13/5 samt 10/9 - 30/9           8  700 SEK
14/5 - 9/9                                                     9 400 SEK

Tillägg för enkelrum                              2 500 SEK

Extranatt Bolzano
700 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum, 300 SEK

Extranatt Mestre (Venedigs fastland) 
550 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum, 300 SEK

----------------------------------------------------------

CYKELHYRA
Touringcykel unisex,  inkl cykelväska         950 SEK
7-växlad med fotbroms eller 21-växlad med handbromsar. Ange typ av cykel vid bokning.

El-cykel inkl cykelväska                                     2 100 SEK
med fotbroms
Cykelförsäkring ingår vid hyra av cykel

------------------------------------------------------------

VIKTIGT ATT VETA
Covid 19; För att säkerställa en bekymmersfria semesterupplevelse så behöver alla resenärer inneha vaccinationsbevis eller intyg om tillfrisknande efter covidinfektion för att delat i resan. 

Resedokument; Under  2022 kommer resehandlingar skickas digitalt som PDF-fil ca 3 veckor före resedatum. På plats får man sedan alla resehandlingar och ytterligare informationsmaterial i tryckt form. Detta sparar tid och resurser och ger också större flexibilitet för bokningar med kort varsel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dag för dag

Dag 1: Individuell ankomst till Bolzano (på tyska: Bozen)
Personlig turinformation då man även får sin  hyrcykel med väskor och verktyg.  

Dag 2: Bolzano - Trient. ca 70 km

Låt dig inte skrämmas av sträckans längd. Man cyklar på den separata cykelvägen på flodbanken med lutning utför i princip hela vägen. Vägen går bland frukt- och vinfält med Dolomiternas sista utlöpare som dramatiskt kantar dalgången. Framme i Trient ska man absolut ta en kvällspromenad genom den fina gamla stadsdelen.

 Dag 3: Trient - Södra Gardasjön  ca 50 km + båttur

Turen börjar längsmed floden fram till Mori där det blir bra med ett stopp för pistageglass. Efter en kort stigning och därpå följande härlig utförslöpa anländer du till Riva vid Gardasjöns nordspets. Här väntar en 4-timmars båtresa på Gardasjön som tack vare sina branta klippstränder är en av de vackraste sjöarna i Sydeuropa. Ett tips är att på kvällen ta en promenaden i de små täta gränderna i gamla delen av staden Sirmione. 

 Dag 4: Södra Gardasjön - Verona ca 50 km

Idag kan du njuta av en lätt kullig tur på småvägar genom små byar med vingods innan du kommer ut på Poslätten. I Verona möts du av en härlig stämning och normalt kommer man fram så tidigt att man har gott om tid att besöka Julias balkong,  den romerska arenan och den gamla stadsmuren innan man tar en promenad i de charmiga gränderna. Ett sevärt museum är Castelveccio, charmigt integrerat i en del av fästningsverket i stadsmuren. Denna stad är en riktig höjdpunkt på resan.

 Dag 5: Verona - Vicenza ca 70 (55) km

Egentligen är etappsträckan 70 km men man kan på ett bekvämt sätt ta tåget de första 15 kilometrarna till Bonifacio. Denna etapp innehåller på sin senare del den enda längre stigningen som är 3,5 km och går upp till passet på Monti Berici. Det finns en alternativ led som undviker stigningen genom att runda berget men vi rekommenderar varmt att ta sig upp till toppen med den fantastiska utsikten och den härliga utförslöpan genom små bergsbyar på väg ner till Vicenza. Vicenza är känd för sina medeltida byggnader som ritades av den tidens störste arkitekt, Palladio. Besök gärna världens äldsta fortfarande använda teater i gamla stadens centrum.

 Dag 6: Vicenza - Abano Terme/Padua ca 35 - 45 km

När man lämnar Vicenza ser man renaissansbyggnaden  Villa La Rotonda av arkitekten Palladio. Genom Po-landskapet tar vi oss till Abano Terme  som är en hälsoort med en mängd varma källor. Här kan man  mjuka upp sina cykelmuskler i varmt, skönt, svavelhaltigt vatten från jordens inre. Den som istället hungrar efter mer kultur tar bussen, ca 10 km, till Padua som är en av Italiens rikaste städer med avseende på kulturbyggnader. I hotellkategori Charm övernattar man i Padua.

 Dag 7 Abano Terme - Venedig (fastlandet) ca 40 - 50 km

Detta är resans sista etapp och går genom landskapet Venetos rika åkerbruksbygd. Den sista halvtimmen kommer du för första gången i ordentlig kontakt med mer traffik. Dagen arundas med en liten Grappa-provning i Venedig i närheten av Marcus-platsen. Övernattning i Mestre som är en förstad till Venedig. Detta är ingen nackdel då hotellen är så valda att bussarna, som går varje halvtimme ut till Venedig, passerar nära dessa hotell. 

 Dag 8. Venedig

Individuell hemresa för den som inte har bokat extranätter.

Avsätt en extra dag för Venedig om ni kan! Venedig är en stad som ingen annan i Europa. Ingen fordonstrafik på någon gata innanför bussterminalen. All transport sker på vattnet med en intensiv båttrafik .  Gondoler blandar sig med båtleveranser till affärerna, Vaporettos (vanliga städers bussar) och snabba båttaxi. T.o.m. ambulansen är en båt i full fart med tjutande sirener. Dessutom finns här några av Europas vackraste och mest kända byggnader t,ex Dodgepalatset, Domen, Rialtobron och Kampanilen. 
Det är en upplevelse att bara ströva fram utmed kanalerna över de små broarna med romantiska gondoler som passerar under.