Provence - Familjeturer

En resa med kortare dagsetapper, och därför utmärkt för alla som i ett lugnt tempo önskar njuta av de mest välkända och lugna platserna i hjärtat av Provence. 

På denna resa har man god tid att stanna och njuta av landskapet, besöka lokala hantverkare, strosa omkring i de smala gränderna i de livliga byarna, bada i poolen eller avnjuta en god lunch på en trevlig restaurang. 

Efter första natten i Avignon bor man tre nätter på samma hotell och därefter två nätter på nästa hotell vilket gör att man själv väljer dagsutflykter på cykel eller cykelfri dag om man vill. 

Dagliga upptäckter kommer att glädja både barn och vuxna. Övernattningarna är speciellt utvalda med tanke på familjer och hotellen (utom i Avignon) har pool.

Man startar veckans cykling  på en liten, lugn väg utanför Avignon dit man transporteras med bil. Vid återresan till Avignon görs sista biten med ett regionalt tåg (ca 20 min) tillsammans med cyklarna.

Familjer med barn kan hyra barncykel, cykelkärra, och påhängscykel till en vuxencykel

 

Röster från några resenärer:

"Vi är väldigt nöjda med cykelresan i Provence och kan rekommendera resan till andra barnfamiljer. Samtliga hotell var mycket bra och hotell nr 2 var absolut fantastiskt med perfekt placering, bra standard och trevlig personal. Vägvalen var bra och längden på dagsturerna var precis lagom för vår 10 resp 12 åring. Bra med några extra turer som man kunde cykla om man ville, utan att det var ett krav."
Hälsningar familjen Blomberg,  2018

 

"Hej!  Vill tala om att vi är jättenöjda med resan vi gjorde i Provence i oktober. Detta var ju första gången med cykelsemester och vi uppskattade reseupplägget och det fungerade bra med kartorna." 
Tack från Karin med vänner,  2016

 

Resefakta 2022

RESANS LÄNGD: 8 dagar / 7 nätter.

CYKLINGEN: Dagsetapper på cykel är ca 20-35 km, lättcyklat i flackt landskap. Man cyklar på egen hand utifrån detaljerade kartor och turbeskrivning på engelska.

DATUM OCH ANKOMST: Ankomst alla veckodagar under perioden 1 april - 25 oktober 2022. Resan startar och avslutas i Avignon. 

OBS Välkomsinformation på ankomstdagen kl 15.00 - 18.00 eller kl 09.00 dag två.  OBS På söndagar är cykelutlämningen stängd. Vid ankomst lördagar måste man därför vara på plats senast kl 17.00.

DAG-FÖR-DAG: Längre ned på sidan finns beskrivning av dagarnas cykelturer.


i resan ingår

  • Övernattning inkl. frukost, tre-stjärniga hotell och charmigt pensionat, dusch/toalett på  rummen. Pool utom i Avignon.
  • Middag tre av  kvällarna.
  • Bagagetransport mellan hotellen.
  • Utförlig information på engelska vid välkomstmöte.
  • Utförligt kartmaterial med sevärdhetsbeskrivning, på engelska
  • Transport ut ur Avignon första cykeldagen.
  • Transport med tåg från Arles till Avignon sista cykeldagen. 

OBS Måltider för barn 0-2 år ingår ej.

Man tar sig på egen hand till startorten.
Man kan flyga till Marseilles och därifrån resa med tåg ca 1,5 tim till Avignon. Andra alternativ är flyg  till Nice eller Paris och ta tåget därifrån. OBS! Det finns två stationer i Avignon. Välj "Avignon Centre".   För att titta på tågtider kan man använda denna länk SNCF


Pris 2022

Alla angivna priser är per person

Observera säsongstillägget 24/6 - 31/8

 

DUBBELRUM 

Pris per person                                      9 550 SEK 

Säsongstillägg  24/6 - 31/8               700 SEK

 

TREBÄDDSRUM

Pris per vuxen i trebäddsrum.      9 600 SEK

Pris för barn i sällskap med två vuxna i trebäddsrum.
0 t.o.m. 2 år, inga måltider ingår:   1 200 SEK 
3 t.o.m. 9 år:                                               4 900 SEK
10 t.o.m.17 år:                                          6 300 SEK

Säsongstillägg vid ankomst 24/6 - 31/8
Vuxen                                                                700 SEK
Barn 3  år tom 17 år                                  200 SEK

 
FYRBÄDDSRUM

Pris per vuxen i fyrbäddsrum.          8 900 SEK

Pris för barn i sällskap med två vuxna i fyrbäddsrum.
0 t.o.m. 2 år, inga måltider ingår:      1 200 SEK
3 t.o.m. 9 år:                                                  5 050 SEK
10 t.o.m.17 år:                                             6 300 SEK

Säsongstillägg vid ankomst 24/6 - 31/8
Vuxen                                                                   700 SEK
Barn 3 år tom 17 år                                      200 SEK

 

Cykelhyra

Cykelväska, reparationsväska, vattenflaska och cykelhjälm ingår vid hyra av cykel.

Touringcykel, herr/dam, 24-växlad, 17 kg,             800 SEK

Hybridcykel, unisex, 27- växlad, 13 kg.                 1 200 SEK

El-cykel                                                                                       2 300 SEK

Tandem                                                                                       1  800 SEK 

Cykel för barn 11 till 18 år, 
förutsatt att barnet har rätt längd, annars en barncykel som nedan. 
Touringcykel, herr/dam, 24-växlad, 17 kg                 650 SEK
Hybridcykel, unisex, 27- växlad, 13 kg.                   1 000 SEK

Barncykel, för barn t o m 10 år,                                       650 SEK 
20 / 24 tums hjul, cykelväska ingår ej

Påhängscykel ( kopplas till en vuxencykel)            750 SEK 

Barntrailer ( plats för två barn, tot max 40 kg)      750 SEK

 
bra att veta
  • Vid utlämning av cykel och övrigt material ber arrangören om  kreditkortsnummer som en deposition. 

dag för dag

Dag 1 Individuell ankomst till Avignon
Ankomst till Avignon och incheckning på hotellet. Man träffar arrangörens representant mellan kl 15.00-18.00 och får en grundlig information på engelska. Om man anländer senare till Avignon träffas man vid cykelutbutiken kl 09.00, dag två.

Dag 2: Graveson, ca 30 km plan mark.  
På morgonen startar man med biltransport kl 9.30 till Barbentane ( ca 15 min) där man får sina cyklar. Härifrån cyklar man på små, lugna vägar utmed floden Rhône,  längs bevattningskanaler och foten av ”la Montagnette”, en litet berg på 170 m. På vägen finns charmiga byar och kapell där det kan vara skönt att ta en paus. Övernattning och middag på  hotell med pool.

Dag 3: Rundtur, ca 23 km plan mark. 
Dagens tur går genom ett område med grönsaksodlingar mellan bergskedjorna Montagnette och Alpilles. Detta är Provence hjärta med små och pittoreska byar som bevarat sina gamla traditioner och marknader. Utefter vägen finner man parfymtillverkning, tillverkning av Santon-figurer ( små keramikfigurer), ljustillverkning, museum med målningar av berömda konstnärer födda i området. Slutligen återvänder man till samma hotell. Övernattning och middag.

Dag 4: Rundtur, ca 35 km plan mark. 
Dagens utflykt går till Tarascon där man kan besöka ett riktigt fint medeltida slott. På tisdag morgon fylls gatorna här av marknadsstånd med regionens läckerheter. Man återvänder sedan till samma hotell som återigen bjuder på övernattning och middag.

Dag 5. Les Alpilles, ca 30 km plan mark.
Idag är det dags att cykla vidare till nästa övernattningsort. Turen går runt bergskedjan Alpillerna och leder till olivlundarnas förlovade land. I Fontvieille, en by grundad av stenhuggare, finns möjlighet att besöka en av de fyra väderkvarnarna i byn. Vidare kan man göra ett stopp vid ”Santon-byn”, en fascinerande lilleputtstad med över 400 figurer i dagliga scener från bylivet i  Provence . Turen leder till sist till hotellet.  Även här finns pool. 

Dag 6. Rundtur, ca 25 km något kuperat, med möjlighet att lägga till ca 8 km till bergsbyn Baux de Provence.
Dagens tur går genom ett landskap där oliver odlats i århundraden. Här passerar vi också ”Via Aurelia”, en gammal romersk väg mellan Arles och Aix-en-Provence. Så närmar vi oss bergsstaden Baux de Provence där man kan besöka slottet med sina medeltida krigsmaskiner. Längs vägen passerar man  idag också några vinddrivna olivoljepressar. Slutligen cyklar man tillbaka till samma hotell.

Dag 7. Arles och Avignon, ca 20 km, övervägande plan mark. 
Turen går till Arles, som är med på UNESCO’s världsarvslista och berömd för de romerska lämningarna. Den romerska arenan är ett måste! Små gator med skuggiga torg inbjuder till att utforska till fots, om man inte åker med ”det lilla tåget” på en guidad tur. På lördagar äger en färgstark marknad rum. Om man har tur kan man få se tjurar på arenan och ibland äger tjurrusningar rum på gatorna.
När man cyklar in i Arles cyklar man några kilometer på mer trafikerad väg.  Från Arles tar man tåg tillbaka till Avignons centrum, (ca 20 min) tillsammans med cyklarna. 

 Dag 8 Avignon och hemfärd
Avfärd efter frukost och utcheckning. Avignon är en intressant stad. Möjlighet finns att beställa extranätter i Avignon före och efter cykelturen.