Donau med cykel och båt

Passau-Wien-Bratislava-Budapest-Passau.

Detta är en tur med storslagna upplevelser i fyra länder. Turen utmed den vackra Donaufloden med alla sina småbyar, städer och vinterasser går mestadels utmed stranden och är mycket lättcyklad. 

Man besöker bl.a.  huvudstäderna Wien, Bratislava  och Budapest med möjlighet till guidade turer och andra program för den som vill. Dagarna i Budapest och Wien kan man låta cykeln stå och utforska städerna till fots eller med buss.  

Resan börjar i Passau i Tyskland där du går ombord på ett mycket bekvämt fartyg, MS Normandie, som är ditt hotell under resan.

 

Vad våra gäster tyckte
"Vill gärna skriva några rader om hur nöjda vi är med Donau-turen. Besättningen på båten var verkligen hjälpsamma och gjorde allt för att man skulle trivas. Maten på båten var mycket bra. Roligt att komma till tre stora städer, Bratislava var en fin stad. Sista dagens cykling var den bästa." 
Skrev Stefan från Hörby.


Båten MS Normandie

På MS Normandie du bor i bekväma hytter om 10-11 kvm, med separata sängar, dusch / wc, fönster, luftkonditionering och TV. Hytterna på övre däck har öppningsbara fönster.  Båtens trevliga matsal finns en trappa ned,  på övre däck finns en mysig salong/bar med panoramafönster,  och på soldäck är det gott om sittplatser med stolar och solstolar.

Båten tar 100 passagerare.

Resefakta 2020

RESANS LÄNGD:  8 dagar/7 nätter 

CYKLINGEN:  Dagsetapperna är ca 40-55 km utan stigningar vilket gör cyklingen lätt. Du cyklar på egen hand i din egen takt och om du någon dag inte vill cykla så kan du stanna ombord och njuta av det vackra landskapet som passerar.

DATUM OCH ANKOMST:  Resan startar i Passau på lördagar under perioden april-september - se datum nedan. Ombordstigning sker ca kl 16.00 och båten MS Normandie lägger ut kl 19.00 och går till Engelhartszell för första övernattningen.

Övriga datum går turen från Passau till Wien och tillbaka. Kontakta oss gärna om ni är intresserade av pris och resebeskrivning för denna alternativa resa.

Turen slutar i Passau och man stiger iland ca kl 10.30 resans sista dag.  Beräkna att ni kan starta återresa från kl 12.00 så att ni har marginal.

DAG-FÖR-DAG: OBS Båten förflyttar sig under nätterna. En beskrivning av dagarnas cykelturer hittar du längre ned på sidan

Minimum 50 personer måste vara bokade för att resan ska genomföras.  Information om resa ställs in lämnas senast 20 dagar innan resedatum.


i resan ingår

 • Boende i hytt med dusch / WC, fönster och luftkonditionering.
 • Program enlig dag-för-dagbeskrivningen.
 • Mottagning med välkomstdrink.
 • Daglig hyttstädning.
 • Byte av handdukar och sängkläder efter önskemål.
 • Helpension med frukost, lunchpaket/ lättare lunch ombord samt 3-rätters middag. Dryck ingår ej.
 • Eftermiddagskaffe / the.
 • Levande musik ombord.
 • Avskedsmiddag med cocktail.
 • Daglig turinformation på engelska.
 • Engelsktalande turguide ombord på båten. Guiden cyklar inte.
 • Kartmaterial och turbeskrivning på engelska. En uppsättning per hytt.
 • GPS-data för vägsträckningen.
 • Servicetelefon

Dricks till besättning och guide tillkommer på plats.

MAN TAR SIG PÅ EGEN HAND TILL STARTORTEN.
Med flyg är det lämpligt att åka till antingen München och Wien och vidare med tåg till Passau. Tågresa från München till Passau tar ca 2,5 tim  och från Wien till Passau ca 3 tim.


Pris 2020

Pris  per person boende i dubbelhytt
25/4
huvuddäck -    8 700 SEK
övre däck -    10  300 SEK

9/5,   23/5,  12/9,  26/9
huvuddäck -      9 700 SEK
övre däck -      11 300 SEK

6/6,   20/6,  4/7,   18/7,   1/8,  15/8,   29/8 
huvuddäck -     10 100 SEK
övre däck -         11 700 SEK

Pris i enkelhytt på övre däck (finns två styck)
Tillägg med 3 300 kr på priset för övre däck, aktuellt datum.

Pris för en person boende i dubbelhytt som nyttjas som enkelhytt
Tillägg med 50% av priset för dubbelhytt.

 

Cykelhyra och andra tillägg

Hyrcykel, 7-växlad unisexmodell med fot-och handbroms, eller med endast handbromsar, inkl cykelväska och cykelförsäkring.
Ange typ av broms vid bokning.
800 SEK

Elcykel (begränsat antal) inkl cykelväska och cykelförsäkring
1800 SEK

Utflykter och guidade turer
Under veckan presenteras möjliga utflykter och dessa bokas och betalas på plats på båten om man vill delta


 Viktigt att veta

 • Båten förflyttar sig några av nätterna.
 • Viss specialkost kan medföra pristillägg. Kontakta oss för uppgift.
 • För resan behövs ett pass som är giltigt minst 6 månader efter hemkomsten.
 • Resan lämpar sig inte för personer med nedsatt rörlighet
 • Arrangören förbehåller sig rätten att ändra den planerade rutten på grund av förändrade vind- och väderförhållanden samt organisatoriska krav.

dag för dag

Dag 1: Passau-Engelhartszell
Individuell ankomst till Passau. Påmönstring kl 16.00. Båten lämnar Passau ca kl 19.00  och går till Engelhartszell.

 Dag 2: Engelhartszell-Brandstatt-Bratislava. Cykling 46 km.
Från Engelhartszell går cyklingen genom ett av de vackraste avsnitten i Donaus romantiska dalgång. I Brandstatt går man ombord på båten igen och åker vidare till Bratislava.

 Dag 3: Bratislava. Cykling ca 54 km.
Dagens cykling är en rundturen  via Hainburg till det imponerande palatset Hof och därefter genom idylliska landskap till Devin och  tillbaka till Bratislava. Med ett minitåg och till fots kan man på kvällen utforska alla Bratislavas sevärdheter ( ingår ej i priset). Under natten fortsätter båten till Budapest.

 Dag 4: Budapest. Vilodag eller cykeltur ca 40 km
Under båtturen på morgonen njuter man av det vackra landskapet runt Donau. Väl framme i Budapest lägger båten till mitt i centrum och på eftermiddagen man kan lära känna staden och dess mysiga atmosfär. Ett besök i saluhallen bjuder på ungerska specialiteter. Tag gärna en liten cykeltur på den gröna Margaretaön som ligger mitt i Donau omgiven av staden eller cykla till charmiga Szentendre. På kvällen kan  man från båtdäck njuta av det festligt upplysta Budapest. Under natten går båten till Visegrad.

 Dag 5: Visegrad-Eszergom. Cykeltur 25 (eller 60) km.
Dagens cykling startar i  Visegrad och erbjuder två möjligheter; antingen cyklar man den kortare sträckan  direkt till Eszergom eller via den vackra ön Szentendre med barockstaden Vac. I biskpsstaden Eszergom är det väl värt att göra ett besök i den praktfulla kyrkan - Ungerns största katolska kyrka - innan man stiger ombord på båten som sedan går till Wien på natten.

 Dag 6: Wien. Vilodag.
Upptäck Wien med en stadsrundtur med buss eller med cykel. Besök Hofburg, Stephansdomen och färdas utmed den praktfulla boulevarden Ringstrasse med Statsoperan, Burgteatern och rådhuset. Lite längre bort ligger Pratern med sitt berömda pariserhjul och de märkliga husen vid Hundertwasserkvarteret. En lyckad dag i Wien kan avslutas med en vals-eller operettkonsert på Wiener Hofburgteatern.
På natten går båten till Rossatz eller Dürnstein i vindistriktet Wachau.

 Dag 7: Wachau-Melk-Pöshlarn: Cykeltur ca 42-52 km.
Resans sista cykeletappen går genom ett vackert landskap med små byar, aprikosträd, vinterrasser förbi gamla borgar och kloster. I Weissenkirchen passeras vingårdar med möjlighet att stanna till och prova distriktets berömda viner. I Melk finns benediktinerklostret Stift Melk, en av de mest betydande barockbyggnaderna i Österrike. Vi går ombord igen i den lilla staden Pöchlarn och det är dags för avskedsmiddag där besättningen brukar bjuda på sig själv lite extra. På kvällen går båten vidare mot Passau.

 Dag 8: Passau.
På morgonen finns det tid att njuta en sista stund av Donau innan båten når Passau vid 10-tiden. Avmönstring ca kl 10.30 men räkna med att återresa börjar först vid 12-tiden för att ha tillräckligt med marginal.


så här går bokning till

Efter att vi mottagit din bokning så bearbetar vi denna och skickar en bekräftelse/faktura med mejl när allt är klart. Det tar vanligtvis 1-2 arbetsdagar innan resan kan bekräftas. Bokningen är bindande när du skriftligen fått en bokningsbekräftelse. Undersök lämpliga flyg-/tågalternativ innan bokning av cykelresa men avvakta vår bekräftelse innan ni bokar flyg/tåg. När du gör din bokning via bokningsformuläret svarar vi personligen att vi mottagit bokningen vilket innebär att det på helgdagar kan dröja till nästkommande vardag.

Active Escapes AB/ Cycling Sweden uppfyller kraven enligt resegarantilagen.

Resevillkor

Bokningsformulär


Avbokningsregler och avgifter

Avbokning tidigare än 84 dagar före avresa -           20% av resans totalkostnad
Avbokning 83-42 dagar före avresa -                            30% av resans totalkostnad
Avbokning 41-28 dagar före avresa -                            60% av resans totalkostnad
Avbokning 27-4 dagar före avresa -                               80% av resans totalkostnad
Avbokning 3-1 dagar före avresa -                                 90 % av resans totalkostnad
Avresedagen -                                                                           100% av resans totalkostnad
Resenär måste själv teckna ett avbeställningsskydd.