Donau med cykel och båt

Passau-Wien-Bratislava-Budapest-Passau.

Detta är en tur med storslagna upplevelser i fyra länder. Turen utmed den vackra Donaufloden med alla sina småbyar, städer och vinterasser går mestadels utmed stranden och är mycket lättcyklad. 

Man besöker bl.a.  huvudstäderna Wien, Bratislava  och Budapest med möjlighet till guidade turer och andra program för den som vill. Dagarna i Budapest och Wien kan man låta cykeln stå och utforska städerna till fots eller med buss.  

Resan börjar i Passau i Tyskland där du går ombord på ett mycket bekvämt fartyg, MS Prinzessin Katharina, som är ditt hotell under resan.

 

Vad våra gäster tyckte
"Vill gärna skriva några rader om hur nöjda vi är med Donau-turen. Besättningen på båten var verkligen hjälpsamma och gjorde allt för att man skulle trivas. Maten på båten var mycket bra. Roligt att komma till tre stora städer, Bratislava var en fin stad. Sista dagens cykling var den bästa." 
Skrev Stefan från Hörby.


Båten Prinzessin Katharina

På denna resa bor du ombord på båten MS Prinzessin Katharina som har en  elegant och smakfull interiör.  Här kan du njuta av en lugn atmosfär och bli bortskämd av det goda köket. Ombord finns restaurang med panoramautsikt, en bekväm salong, två barer, en bokhörna och en liten butik. På det rymliga, delvis täckta soldäcket finns gott om sittplatser för att kunna umgås och njuta av vyerna.

På MS Prinzessin Katharina du bor i bekväma hytter om ca 11 kvm med separata sängar, dusch / wc, hårtork, luftkonditionering, TV och ett litet kylskåp.  

Båten tar 140 passagerare.

På övre däck har alla hytter fransk balkong (= fönster från golv till tak som kan öppnas). Tvåbäddshytt har bäddsoffa och en pullman-säng (kan stuvas undan under dagen för mer utrymme). Det finns även 1 trebäddshytt och 2 enkelhytter.

Hytterna på huvuddäck  har stora fönster men dessa kan inte öppnas. På huvuvddäck finns  tvåbäddshytter, med sängar i vinkel, samt 1 enkelhytt .

Resefakta 2022

RESANS LÄNGD:  8 dagar/7 nätter 

CYKLINGEN:  Dagsetapperna är ca 40-55 km utan stigningar vilket gör cyklingen lätt. Du cyklar på egen hand i din egen takt och om du någon dag inte vill cykla så kan du stanna ombord och njuta av det vackra landskapet som passerar.

DATUM OCH ANKOMST:  Resan startar i Passau på lördagar under perioden april-oktober 2022 - se datum nedan. Ombordstigning sker kl 16.00 - 17.00, och båten  lägger ut kl 19.00 och går till Engelhartszell för första övernattningen.

Turen slutar i Passau och man stiger iland ca kl 11.30 resans sista dag.  Beräkna att ni kan starta återresa från kl 13.00 så att ni har marginal.

Samma resa med den lyxigare båten MS Manon går på fredagar Kontakta oss gärna om ni är intresserade av pris och resebeskrivning för denna alternativa resa.

DAG-FÖR-DAG: OBS Båten förflyttar sig under nätterna. En beskrivning av dagarnas cykelturer hittar du längre ned på sidan

Minimum 80 personer måste vara bokade för att resan ska genomföras.  Information om resa ställs in lämnas senast 20 dagar innan resedatum.


i resan ingår

 • Boende i hytt med dusch / WC, fönster och luftkonditionering.
 • Program enlig dag-för-dagbeskrivningen.
 • Mottagning med välkomstdrink.
 • Daglig hyttstädning.
 • Byte av handdukar och sängklädervid behov.
 • Helpension med frukost, lunchpaket/ lättare lunch ombord samt 3-rätters middag. Dryck ingår ej.
 • Eftermiddagskaffe / the.
 • Levande musik ombord.
 • Avskedsmiddag med cocktail.
 • Daglig turinformation på engelska.
 • Engelsktalande turguide ombord på båten. Guiden cyklar inte.
 • Kartmaterial och turbeskrivning på engelska. En uppsättning per hytt.
 • GPS-data för vägsträckningen.

Dricks till besättning och guide tillkommer på plats.

MAN TAR SIG PÅ EGEN HAND TILL STARTORTEN.
Med flyg är det lämpligt att åka till antingen München eller Wien och vidare med tåg till Passau. Tågresa från München till Passau tar ca 2,5 tim  och från Wien till Passau ca 3 tim. Anländer man med bil så finns parkering inklusive transfer till båten.. Bokas i förväg men betalas på plats:  71 euro på parkeringsplats, 83 euro i parkeringsgarage.


Pris 2022

Pris  per person 
16/4  samt   8/10
Huvuddäck, i tvåbäddshytt                                             8 400 SEK
Huvuddäck i akter/för, i tvåbäddshytt                      7 350 SEK 
(mer ljud från  motorer)
Huvuddäck, enkelhytt                                                       11 550 SEK

Övre däck, i tvåbäddshytt                                              10  500 SEK
Övre däck, i trebäddshytt                                                  8 400 SEK
Övre däck, enkelhytt                                                          14 150 SEK

 

30/4   samt  24/9
Huvuddäck, i tvåbäddshytt                                             9 450 SEK
Huvuddäck i akter/för, i tvåbäddshytt                      8 400 SEK 
(mer ljud från  motorer)
Huvuddäck, enkelhytt                                                       12 600 SEK

Övre däck, i tvåbäddshytt                                              11  550 SEK
Övre däck, i trebäddshytt                                                  9 450 SEK
Övre däck, enkelhytt                                                          15 200 SEK

 

14/5,    28/5,   11/6,    25/6,    9/7,    23/7,    6/8,    20/8,    3/9,    10/9
Huvuddäck, i tvåbäddshytt                                             10 500 SEK
Huvuddäck i akter/för, i tvåbäddshytt                         9 450 SEK 
(mer ljud från  motorer)
Huvuddäck, enkelhytt                                                        13 650 SEK

Övre däck, i tvåbäddshytt                                               12  600 SEK
Övre däck, i trebäddshytt                                                 10 500 SEK
Övre däck, enkelhytt                                                           16 250 SEK

 

Pris för en person boende i dubbelhytt som nyttjas som enkelhytt
Tillägg med 50% av priset för dubbelhytt.

 

Cykelhyra och andra tillägg

Hyrcykel, 7-växlad unisexmodell med fot-och handbroms, eller med endast handbromsar, inkl cykelväska och cykelförsäkring.
Ange typ av broms vid bokning.
800 SEK

Elcykel (begränsat antal) inkl cykelväska och cykelförsäkring
1800 SEK

Utflykter och guidade turer
Under veckan presenteras möjliga utflykter och dessa bokas och betalas på plats på båten om man vill delta


 Viktigt att veta

 • Båten förflyttar sig några av nätterna.
 • Viss specialkost kan medföra pristillägg. Kontakta oss för uppgift.
 • För resan behövs ett pass som är giltigt minst 6 månader efter hemkomsten.
 • Resan lämpar sig inte för personer med nedsatt rörlighet
 • Arrangören förbehåller sig rätten att ändra den planerade rutten på grund av förändrade vind- och väderförhållanden samt organisatoriska krav.
 • Minimum 80 personer måste vara bokade för att resan ska genomföras.  Information om resa ställs in lämnas senast 20 dagar innan resedatum

dag för dag

Dag 1: Passau-Engelhartszell
Individuell ankomst till Passau. Påmönstring kl 16.00. Båten lämnar Passau ca kl 19.00  och går till Engelhartszell.

 Dag 2: Engelhartszell-Brandstatt-Bratislava. Cykling 46 km.
Från Engelhartszell går cyklingen genom ett av de vackraste avsnitten i Donaus romantiska dalgång. I Brandstatt går man ombord på båten igen och åker vidare till Devin.

 Dag 3: Bratislava. Cykling ca 10-44 km.
På morgonen anländer båten till Devin. Dagens cykling går till det imponerande palatset Hof och därefter  till Bratislava. Med ett minitåg och till fots kan man  utforska alla Bratislavas sevärdheter ( ingår ej i priset). Under natten fortsätter båten till Budapest.

 Dag 4: Budapest. Vilodag eller cykeltur ca 48 km
Under båtturen på morgonen njuter man av det vackra landskapet runt Donau. Väl framme i Budapest lägger båten till mitt i centrum och på eftermiddagen man kan lära känna staden och dess mysiga atmosfär. Ett besök i saluhallen bjuder på ungerska specialiteter. Tag gärna en liten cykeltur på den gröna Margaretaön som ligger mitt i Donau omgiven av staden eller cykla till charmiga Szentendre. På kvällen kan  man från båtdäck njuta av det festligt upplysta Budapest. Under natten går båten till Visegrad.

 Dag 5: Visegrad-Eszergom. Cykeltur 25 (eller 60) km.
Dagens cykling startar i  Visegrad och erbjuder två möjligheter; antingen cyklar man den kortare sträckan  direkt till Eszergom eller via den vackra ön Szentendre med barockstaden Vac. I biskpsstaden Eszergom är det väl värt att göra ett besök i den praktfulla kyrkan - Ungerns största katolska kyrka - innan man stiger ombord på båten som sedan går till Wien på natten.

 Dag 6: Wien. Vilodag.
Upptäck Wien med en stadsrundtur med buss eller med cykel. Besök Hofburg, Stephansdomen och färdas utmed den praktfulla boulevarden Ringstrasse med Statsoperan, Burgteatern och rådhuset. Lite längre bort ligger Pratern med sitt berömda pariserhjul och de märkliga husen vid Hundertwasserkvarteret. 
På natten går båten till Rossatz eller Dürnstein i vindistriktet Wachau.

 Dag 7: Wachau-Melk-Pöshlarn: Cykeltur ca 39 km.
Resans sista cykeletappen går genom ett vackert landskap med små byar, aprikosträd och vinterrasser förbi gamla borgar och kloster. En borgruin vakar ovanför den lilla barockstaden Dürnstein, medan klosterkyrkans blå torn är ett landmärke i Wachau. Vi går ombord igen i den lilla staden Pöchlarn och det är dags för avskedsmiddag där besättningen brukar bjuda på sig själv lite extra. På kvällen går båten vidare mot Passau.

 Dag 8: Passau.
På morgonen finns det tid att njuta en sista stund av Donau innan båten når Passau vid 11-tiden. Avmönstring ca kl 11.30 men räkna med att återresa börjar först vid 13-tiden för att ha tillräckligt med marginal.


så här går bokning till

Efter att vi mottagit din bokning så bearbetar vi denna och skickar en bekräftelse/faktura med mejl när allt är klart. Det tar vanligtvis 1-2 arbetsdagar innan resan kan bekräftas. Bokningen är bindande när du skriftligen fått en bokningsbekräftelse. Undersök lämpliga flyg-/tågalternativ innan bokning av cykelresa men avvakta vår bekräftelse innan ni bokar flyg/tåg. När du gör din bokning via bokningsformuläret svarar vi personligen att vi mottagit bokningen vilket innebär att det på helgdagar kan dröja till nästkommande vardag.

Active Escapes AB/ Cycling Sweden uppfyller kraven enligt resegarantilagen.

Resevillkor

Bokningsformulär


Avbokningsregler och avgifter

Avbokning tidigare än 84 dagar före avresa -           20% av resans totalkostnad
Avbokning 83-42 dagar före avresa -                            30% av resans totalkostnad
Avbokning 41-28 dagar före avresa -                            60% av resans totalkostnad
Avbokning 27-4 dagar före avresa -                               80% av resans totalkostnad
Avbokning 3-1 dagar före avresa -                                 90 % av resans totalkostnad
Avresedagen -                                                                           100% av resans totalkostnad
Resenär måste själv teckna ett avbeställningsskydd.