Donau med cykel och båt

Passau-Wien-Bratislava-Budapest-Passau.

Detta är en tur med storslagna upplevelser i fyra länder. Turen utmed den vackra Donaufloden med alla sina småbyar, städer och vinterasser går mestadels utmed stranden och är mycket lättcyklad. 

Man besöker bl.a.  huvudstäderna Wien, Bratislava  och Budapest med möjlighet till guidade turer och andra program för den som vill. Dagarna i Budapest och Wien kan man låta cykeln stå och utforska städerna till fots eller med buss.  

Resan börjar i Passau i Tyskland där du går ombord på ett mycket bekvämt fartyg, MS Prinzessin Katharina, som är ditt hotell under resan.

 

Vad våra gäster tyckte
"Vill gärna skriva några rader om hur nöjda vi är med Donau-turen. Besättningen på båten var verkligen hjälpsamma och gjorde allt för att man skulle trivas. Maten på båten var mycket bra. Roligt att komma till tre stora städer, Bratislava var en fin stad. Sista dagens cykling var den bästa." 
Skrev Stefan från Hörby.


Båten Prinzessin Katharina

På denna resa bor du ombord på båten MS Prinzessin Katharina som har en  elegant och smakfull interiör.  Här kan du njuta av en lugn atmosfär och bli bortskämd av det goda köket. Ombord finns restaurang med panoramautsikt, en bekväm salong, två barer, en bokhörna och en liten butik. På det rymliga, delvis täckta soldäcket finns gott om sittplatser för att kunna umgås och njuta av vyerna.

På MS Prinzessin Katharina du bor i bekväma hytter om ca 11 kvm med separata sängar, dusch / wc, hårtork, luftkonditionering, TV och ett litet kylskåp.  

Båten tar 140 passagerare.

På övre däck har alla hytter fransk balkong (= fönster från golv till tak som kan öppnas). Tvåbäddshytt har bäddsoffa och en pullman-säng (kan stuvas undan under dagen för mer utrymme). Det finns även 1 trebäddshytt och 2 enkelhytter.

Hytterna på huvuddäck  har stora fönster men dessa kan inte öppnas. På huvuvddäck finns  tvåbäddshytter, med sängar i vinkel, samt 1 enkelhytt .

Resefakta 2022

RESANS LÄNGD:  8 dagar/7 nätter 

CYKLINGEN:  Dagsetapperna är ca 27-50 km utan nämnvärda stigningar vilket gör cyklingen lätt. Du cyklar på egen hand i din egen takt och om du någon dag inte vill cykla så kan du stanna ombord och njuta av det vackra landskapet som passerar.

DATUM OCH ANKOMST:  Resan startar i Passau på lördagar under perioden april-oktober 2022:

15/4,    29/4,    10/6,    24/6,    8/7,    22/7,    5/8,    23/9,    7/10

 Ombordstigning sker kl 16.00 - 17.00, och båten lämnar Passau kl 19.00 och går till Engelhartszell för första övernattningen.

Turen slutar i Passau och man stiger iland ca kl 11.30 resans sista dag.  Beräkna att ni kan starta återresa från kl 13.00 så att ni har marginal.

En alternativ resa med den riktigt lyxiga båten MS Manon startar på fredagar.  Bubbelpool, bastu, utomhusbassäng finns ombord på denna båt. Kontakta oss gärna om ni är intresserade av pris och datum.

DAG-FÖR-DAG: OBS Båten förflyttar sig under nätterna vilket medför motorljud. En beskrivning av dagarnas cykelturer hittar du längre ned på sidan

Minimum 80 personer måste vara bokade för att resan ska genomföras.  Information om resa ställs in lämnas senast 20 dagar innan resedatum.


i resan ingår

 • Boende i hytt med dusch / WC, fönster och luftkonditionering.
 • Program enlig dag-för-dagbeskrivningen.
 • Mottagning med välkomstdrink.
 • Daglig hyttstädning.
 • Byte av handdukar och sängklädervid behov.
 • Helpension med frukost, lunchpaket/ lättare lunch ombord samt 3-rätters middag. Dryck ingår ej.
 • Eftermiddagskaffe / the.
 • Levande musik ombord.
 • Avskedsmiddag med cocktail.
 • Daglig turinformation på engelska.
 • Engelsktalande turguide ombord på båten. Guiden cyklar inte.
 • Kartmaterial och turbeskrivning på engelska. En uppsättning per hytt.
 • GPS-data för vägsträckningen.

Dricks till besättning och guide tillkommer på plats.

MAN TAR SIG PÅ EGEN HAND TILL STARTORTEN.
Med flyg är det lämpligt att åka till antingen München eller Wien och vidare med tåg till Passau. Tågresa från München till Passau tar ca 2,5 tim  och från Wien till Passau ca 3 tim. Anländer man med bil så finns parkering inklusive transfer till båten.. Bokas i förväg men betalas på plats:  75 euro på parkeringsplats, 87 euro i parkeringsgarage.


Pris 2022

Pris  per person 
15/4  samt   7/10
Huvuddäck, i tvåbäddshytt                                             9 900 SEK
Huvuddäck i akter/för, i tvåbäddshytt                      8 800 SEK 
(mer ljud från  motorer)
Huvuddäck, enkelhytt                                                      13 200 SEK

Övre däck, i tvåbäddshytt                                              12  100 SEK
Övre däck, i trebäddshytt                                                  9 900 SEK
Övre däck, enkelhytt                                                          15 400 SEK

 

29/4   samt  23/9
Huvuddäck, i tvåbäddshytt                                           11 000 SEK
Huvuddäck i akter/för, i tvåbäddshytt                      9 900 SEK 
(mer ljud från  motorer)
Huvuddäck, enkelhytt                                                       14 300 SEK

Övre däck, i tvåbäddshytt                                              13 200 SEK
Övre däck, i trebäddshytt                                               11 000 SEK
Övre däck, enkelhytt                                                          16 500 SEK

 

10/6,    24/6,    8/7,    22/7,    5/8
Huvuddäck, i tvåbäddshytt                                             12 100 SEK
Huvuddäck i akter/för, i tvåbäddshytt                      11 000 SEK 
(mer ljud från  motorer)
Huvuddäck, enkelhytt                                                        15 400 SEK

Övre däck, i tvåbäddshytt                                                14 300 SEK
Övre däck, i trebäddshytt                                                 12 100 SEK
Övre däck, enkelhytt                                                           17 600 SEK

 

Pris för en person boende i dubbelhytt som nyttjas som enkelhytt
Tillägg med 50% av priset för dubbelhytt.

 

Cykelhyra och andra tillägg

Hyrcykel, 7-växlad unisexmodell med fot-och handbroms, eller med endast handbromsar, inkl cykelväska och cykelförsäkring.
Ange typ av broms vid bokning.
900 SEK

Elcykel (begränsat antal) inkl cykelväska och cykelförsäkring
2 100 SEK

Utflykter och guidade turer
Under veckan presenteras möjliga utflykter och dessa bokas och betalas på plats på båten om man vill delta


 Viktigt att veta

 • Båten förflyttar sig några av nätterna vilket innebär ljud från motor och besättningsarbetet ombord.
 • Viss specialkost kan medföra pristillägg. Kontakta oss för uppgift.
 • För resan behövs ett pass som är giltigt minst 6 månader efter hemkomsten.
 • Resan lämpar sig inte för personer med nedsatt rörlighet
 • Arrangören förbehåller sig rätten att ändra den planerade rutten på grund av förändrade vind- och väderförhållanden samt organisatoriska krav.
 • Minimum 80 personer måste vara bokade för att resan ska genomföras.  Information om resa ställs in lämnas senast 20 dagar innan resedatum
 • Covid 19; För att säkerställa en bekymmersfria semesterupplevelse så kommer alla gäster bli ombedda att vid ombordstigning visa upp vaccinationsbevis eller intyg om tillfrisknande efter covidinfektion. Saknar man dessa intyg så kan man inte delta i resan. Det är varje resenärs ansvar att hålla sig uppdaterad om aktuella inresekrav/restriktioner inför resan.

dag för dag

Dag 1: Passau-Engelhartszell
Individuell ankomst till Passau. Påmönstring kl 16.00. Båten lämnar Passau ca kl 19.00  och går till Engelhartszell. Passau - staden vid tre floder - bjuder på historiska sevärdheter.  Här flyter Donau, Inn och Ilz samman och Passaus gamla stad ligger på halvön där floderna Inn och Donau möts. 

 Dag 2: Engelhartszell-Brandstatt-Bratislava. Cykling 46 km.
Dagen börjar i Engelhartszell och cykelturen går genom ett av de vackraste avsnitten i Donaus romantiska dalgång. Längs vägen ligger små byar och mysiga tavernor. I Brandstatt går man ombord på båten igen och åker mot Bratislava.

 Dag 3: Bratislava. Vilodag
Vid lunch anländer båten till Bratislava. Här har man en magnifik panoramautsikt från slottet. Man kan ta en tur på ett minitåg genom den förtrollande gamla stan eller utforska staden under en guidad cykeltur.  Under natten fortsätter båten till Budapest.

 Dag 4: Budapest. Vilodag eller cykeltur ca 48 km
Under båtturen på morgonen njuter man av det vackra landskapet runt Donau där många attraktioner ligger direkt intill flodstranden. Väl framme i Budapest lär man känna staden och dess mysiga atmosfär. Ett besök i saluhallen bjuder på ungerska specialiteter. Tag gärna en liten cykeltur på den gröna Margaretaön som ligger mitt i Donau omgiven av staden eller cykla till charmiga Szentendre med ett rikt konstliv. På kvällen kan  man från båtdäck beskåda det  upplysta Budapest. Under natten går båten till Visegrad.

 Dag 5: Visegrad-Eszergom. Cykeltur 27 (eller 60) km.
Dagens cykling startar i  Visegrad och erbjuder två möjligheter; antingen cyklar man den kortare sträckan  direkt till Eszergom eller via den vackra ön Szentendre med barockstaden Vac. I biskopsstaden Eszergom är det väl värt att göra ett besök i den praktfulla kyrkan - Ungerns största katolska kyrka - innan man stiger ombord på båten som sedan går till Wien på natten.

 Dag 6: Wien Nussdorf. Vilodag.
Upptäck Wien med en stadsrundtur med buss eller med cykel. Besök Hofburg, Stephansdomen och färdas utmed den praktfulla boulevarden Ringstrasse med Statsoperan, Burgteatern och rådhuset. Lite längre bort ligger Pratern med sitt berömda pariserhjul och de märkliga husen vid Hundertwasserkvarteret. 
På natten går båten till Rossatz eller Dürnstein i vindistriktet Wachau.

 Dag 7: Wachau-Melk-Pöshlarn: Cykeltur ca 40-49 km.
Resans sista cykeletappen går genom ett vackert landskap med små byar, aprikosträd och vinterrasser förbi gamla borgar och kloster. En borgruin vakar ovanför den lilla barockstaden Dürnstein, medan klosterkyrkans blå torn är ett landmärke i Wachau. Man går ombord på båten igen i den lilla staden Pöchlarn och det är dags för avskedsmiddag där besättningen brukar bjuda på sig själv lite extra. På kvällen går båten tillbaka till Passau.

 Dag 8: Passau.
På morgonen finns det tid att insupa Donau en sista gång innan båten når Passau vid 11-tiden. Avmönstring ca kl 11.30 men räkna med att återresa börjar först vid 13-tiden för att ha tillräckligt med marginal.Avbokningsregler och avgifter

Avbokning tidigare än 84 dagar före avresa -           20% av resans totalkostnad
Avbokning 83-42 dagar före avresa -                            30% av resans totalkostnad
Avbokning 41-28 dagar före avresa -                            60% av resans totalkostnad
Avbokning 27-4 dagar före avresa -                               80% av resans totalkostnad
Avbokning 3-1 dagar före avresa -                                 90 % av resans totalkostnad
Avresedagen -                                                                           100% av resans totalkostnad
Resenär måste själv teckna ett avbeställningsskydd.