Rügen korta turen

Ruegen

Välkommen till Tysklands största ö med Jasmunds branta kritklippor, stora bokskogar, de idylliska fiskebyarna på Hiddensee och badstränderna i Sellin. På fyra cykeldagar hinner man se mycket av denna  vackra ö som bjuder på fantastiska naturupplevelser.

Resefakta 2019

RESANS LÄNGD: 6 dagar/5 nätter

CYKLINGEN: Dagsetapperna är ca 25- 50/ 70 km . Längsta cykeldistansen kan kortas av genom attt åka med veterantåget "Rasender Roland" mellan Putbus och Sellin. Terrängen är mestadels flack med få stigningar och man cyklar i huvudsak på småvägar och cykelvägar/stigar. Kvaliten på cykelvägar och stigar varierar och är bitvis i ganska dåligt skick. Det förekommer kortare sträckor med trafikerade vägar.

DATUM OCH ANKOMST: Ankomst varje dag från 20 april till 6 oktober 2019. Turen startar och avslutas i antingen Stralsund eller Sassnitz. Vid start i Stralsund ingår personlig turinformation och cykelutlämning. Väljer man Sassnitz som startpunkt lämnas cykel och kartmaterial ut på hotellet men utan personlig turinformation.

 DAG-FÖR-DAG: Längre ned på sidan finns beskrivning av dagarnas cykelturer och övernattningsplatser.

Vad våra gäster tyckte:

Agneta från Motala:
Jag, tillsammans med mina pensionärsvänner från Motala har haft fyra härliga cykeldagar på Rügen.  Allt var perfekt, t.o.m. vädret. Vi var glatt överraskade också, vi hade valt budgetalternativet, men hotellen kändes högklassiga och man cyklade mest på separata cykelvägar.Jag avslutar med ett tack för den fina planeringen och det goda upplägget på resan.

 

Pris 2019

Samtliga angivna priser är per person

Komfort

Medelklasshotell och pensionalt, 2- och 3- stjärniga

Pris per person i dubbelrum
5.400 SEK 

Enkelrum
7.400 SEK

Säsongstillägg 25/5 - 21/6 samt 9/9 - 23/9
450 SEK

Säsongstillägg 22/6 - 8/9
650 SEK

Extranatt Stralsund eller Sassnitz
Pris på förfrågan

Komfort PLUS

Komfort- och förstaklassiga hotell, 3- och 4-stjärniga

Pris per person i dubbelrum
6.600 SEK/person

Enkelrum
8.600 SEK

Säsongstillägg 25/5 - 21/6 samt 9/9 - 23/9
650 SEK

Säsongstillägg 22/6 - 8/9
880 SEK

Extranatt Stralsund eller Sassnitz
Pris på förfrågan

 Följande ingår

  • Övernattning på hotell med dusch och toalett på rummet
  • Frukost, oftast i form av frukostbuffé .
  • Bagagetransport från hotell till hotell.
  • Kartor och sevärdhetsbeskrivning på engelska, en uppsättning per rum
  • Färjebiljett Rügen-Hiddensee  och  Hiddensee-Stralsund
  • Personlig möte med cykelutlämning vid ankomsten till Stralsund. Väljer man Sassnitz som startpunkt finns cykel och kartmaterial att få på hotellet, men utan personlig turinformation.
  • GPS-fil med vägsträckningen att ladda ned i GPS eller mobiltelefon.

Ev turistskatt tillkommer med 1 -5 EUR/ per person och natt, betalas direkt till hotellet.

Man tar sig på egen hand till startorten.
Det går färja från Trelleborg till Sassnitz/Mukran. Från färjeläget i Mukran  tar man lämpligen en taxi, ca 6 km till Sassnitz. 

Cykelhyra

Cykel med väska.
Välj mellan 8-växlad med fotbroms och 24- växlad med handbromsar.
550 SEK

Elcykel med väska
Dammodell, fotbroms eller endast handbromsar
1.400 SEK
Notera att en depositionavgift på 100 euro erläggs på plats vid hyra av el-cykel.

Barncyklar och cykelkärror på förfrågan

Så här går bokningen till

Efter inkommen anmälan bokar vi in resan inkl. alla önskemål. När detta är klart skickar vi er  bokningsbekräftelse/faktura. Avtalet blir bindande för båda parter när vi bekräftat beställningen. Anmälningsavgift betalas inom 10 dagar och resterande belopp skall vara oss tillhanda senast fyra veckor före resans avgång. Ca tre veckor före resan får ni era resehandlingar

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett

Dag för dag

Rügen korta turenDag 1.Stralsund.
Ankomst och incheckning. Turinformation och cykelutlämning. Stralsund inbjuder till en kvällspromenad genom gamla staden.Dag 2. Stralsund - Putbus - Sellin/Binz. Ca 70 km (eller 50  km + resa med veterantåg )
Man cyklar genom Rügens södra del till Putbus, den gamla residensstaden med sin klassiska byggstil.
Vidare genom fridfulla våtlandskap fram till kusten. Från Putbus har man även möjlighet att åka med  "Rasender Roland" som är ett veterantåg med ånglok på smalspårig bana. Verkligen värt att rekommendera! Övernattning antingen i Sellin eller Binz.


Dag 3. Sellin/Binz - Sassnitz ca 20-30 km.
Genom nationalparken Granitz till Binz som är den största badorten på Rügen med typiska tyska badortshus med glasverandor. Härifrån ser man  långa vita badstränder ända upp till Sassnitz och de vita kritklipporna. Ett av de märkligaste byggnader man sett är Hitlers kilometerlånga byggnad utmed stranden, tänkt som rekreationsort för de rättänkande. Här finns ett antal intressanta muséer. Övernattning i Sassnitz eller dess omgivningar.


Dag 4. Sassnitz - Wittow. ca 42-65 Km.
Dagens etapp går upp till Kungsstolen (Königstuhl) Rügens högsta och mest bekanta punkt. Man blir belönad för stigningen av en bedårande utsikt. Ett antal kortare vandringar i området rekommenderas och även ett besök i Platsens Naturum. Sedan bär det utför med härliga vyer utöver norra Rügen.  Övernattning i eller i närheten av Glowe eller Breege/Juliusruh.


Dag 5. Wittow - Hiddensee - Stralsund ca 20 km
Från halvön Wittow tar man färjan över till Hiddensee, Rügens lilla systerö. I norr höjer den sig 60 meter över havet och dess branta klippor och skogbeklädda höjder är ett lönande utflyktsmål. På eftermiddagen lämnar man ön med färja till Stralsund. Här övernattar man för sista gången på denna tur.


Dag 6: Stralsund.
Efter frukost lämnas cyklarna tillbaka före hemfärden.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett