Rügen

Witt

Rügen är Tysklands största ö och ligger avsides de stora allfartsvägarna. Ön har ett omväxlande landskap och bjuder på fantastiska naturupplevelser med Jasmunds branta kritklippor, stora bokskogar, långa stränder och  små vikar med fiskebyar. Binz och Sellin är kända badorter på Rügen och kännetecknas av typiska tyska badortshus med långa glasverandor. Badmöjligheter finns det gott om utmed de små cykelstigarna. De klassiska städerna Stralsund och Putbus med gamla romantiska stadsbebyggelser är som gjorda för en kvällspromenad.

Denna tur finns också med kortare dagsetapper utformad för barnfamiljer. Kontakta oss för information!

Resefakta 2019

RESANS LÄNGD: 8 dagar/7 nätter

CYKLINGEN: Dagsetapperna är ca 20-60 km. Terrängen är mestadels flack med få stigningar och man cyklar i huvudsak på småvägar och cykelvägar/stigar. Kvaliten på cykelvägar och stigar varierar och är bitvis i ganska dåligt skick. Det förekommer kortare sträckor med  trafikerade vägar.

DATUM OCH ANKOMST: Ankomst varje dag från 20 april till 6 oktober 2019. Turen startar och avslutas i antingen Stralsund eller Sassnitz. Vid start i Stralsund ingår personlig turinformation och cykelutlämning. Väljer man Sassnitz som startpunkt lämnas cykel och kartmaterial ut på hotellet men utan personlig turinformation. 

 DAG-FÖR-DAG: Längre ned på sidan finns beskrivning av dagarnas cykelturer och övernattningsplatser.

Röster från tidigare gäster

Hej. Vill tacka så mycket för researrangmanget ! Allt har fungerat jättebra och det var verkligen trevligt att cykla på Rügen./Susi från Göteborg.

Vill bara rapportera att våran cykeltur  runt Rügen utföll till stor belåtenhet: Bra cyklar, bra hotell och bra vägar mestadels./Bo från Ingarö.

 

Priser 2019

Samtliga angivna priser är per person.

Komfort

Medelklasshotell och pensionat, 2- och 3- stjärniga

Grundpris per person i dubbelrum            6.800 SEK 

Grundpris enkelrum                                           9.300 SEK

Säsongstillägg 25/5 - 21/6 2019                    550 SEK

Säsongstillägg 22/6 - 8/9  2019                      900 SEK

Säsongstillägg 9/9 - 22/9 2019                        450 SEK

Extranatt Stralsund
pris på förfrågan

Komfort PLUS

Komfort- och förstaklassiga hotell, 3- och 4-stjärniga 

Grundpris per person i dubbelrum            8.600 SEK

Grundpris enkelrum                                        10.800 SEK

Säsongstillägg 25/5 - 21/6 2019                    650 SEK

Säsongstillägg 22/6 - 8/9 2019                      900 SEK

Säsongstillägg 9/9 - 22/9 2019                      550 SEK

Extranatt Stralsund
Pris på förfrågan

 Följande ingår

  • Övernattning på hotel med dusch och wc på rummet
  • Frukost, oftast i form av frukostbuffé .
  • Bagagetransport från hotell till hotell.
  • Kartor och turbeskrivning på engelska, en uppsättning per rum.
  • Färjebiljett Rügen-Hiddensee
  • Färjebiljett Hiddensee-Stralsund
  • Personlig turinformation vid ankomst i Stralsund. Väljer man Sassnitz som startpunkt lämnas cykel och kartmaterial ut på hotellet men utan personlig turinformation.
  • GPS-fil med vägsträckningen att ladda ned i GPS eller mobiltelefon.

Ev turistskatt tillkommer med 1 -5 EUR/ person och natt  och betalas direkt till hotellet.

Man tar sig på egen hand till startorten
Man kan åka färja från Trelleborg till Sassnitz/Mukran och från färjeläget i Mukran tar man en taxi, ca 6 km, till Sassnitz.

Cykelhyra

Cykel med cykelväska - Välj mellan 7-växlad med fotbroms eller 24- växlad med endast handbromsar.
750 SEK 

El-cykel med cykelväska.  Välj mellan cykel med fotbroms eller endast handbromsar.
1.950 SEK
Notera att  en depositionavgift på 100 euro erläggs på plats vid hyra av el-cykel.

Så här går bokningen till

Efter inkommen anmälan bokar vi in resan inkl. alla önskemål. När detta är klart skickar vi er bokningsbekräftelse/faktura. Avtalet blir bindande för båda parter när vi bekräftat beställningen. Anmälningsavgift betalas inom 10 dagar och resterande belopp skall vara oss tillhanda senast fyra veckor före resans avgång. Ca tre veckor före resan får ni era resehandlingar.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett

Dag för dag

RügenDag 1: Stralsund.
Ankomst och incheckning på hotellet. Turinformation och cykelutlämning.  Stralsund inbjuder till en kvällspromenad genom den gamla staden.

Dag 2: Stralsund - Bergen. Ca 41-53 km.
Dagen börjar med cykel eller färja över sundet till "Altefähr" och sedan vidare längs Rügens sydvästra del. Delvis går vägen längs en nationalparken  Vorpommerersche Boddenlandschaft som är ett riktigt fågelparadis. Övernattning i eller i närheten av staden Bergen.

Dag 3: Bergen - Sellin/Binz. Ca 30-32 km.
En tur i Bergen kan vara en lämplig start på dagen innan man via skogar och gamla alléer cyklar till Putbus. Man tar sig sedan via Rügens typiska landskap till någon av badorterna Sellin eller Binz för övernattning . Ett trevligt alternativ är att åka med veterantåget "Rasende Roland" mellan Putbus och Sellin. 

Dag 4: Rundtur till Mönchgut. Ca 20-30 km 
Dagens tur går ut på halvön Mönchgut med finsandiga stränder omväxlande med branta klippor, små fiskebyar och doftande tallskog. Områdets fiskare och bönder har format halvön till den juvel den är idag . Cykel tillbaka och övernattning på samma hotell.

Dag 5. Sellin/Binz - Sassnitz. Ca  20-30 km.
Man cyklar inledningvis genom  skogsområdet Granitz  och därefter utmed den långsträckta bukten i öster fram till Prora och vidare in i nationalparken Jasmund.  Övernattning i eller i närheten av Sassnitz.

Dag 6. Sassnitz - Wittow. Ca 42-62 km.
Dagens etapp bjuder på enastående utsikt  över hav och land. Här kan man besöka de mäktiga, över 100 meter höga, kritklipporna Königstuhl och "Wissover Klinken" innan man cyklar vidare mot Glowe.

Dag 7. Wittow - Hiddensee - Stralsund. Ca 19 km.
Man cyklar över en smal landtunga mellan havet  och  bukten  på väg till halvön Wittow, den nordligaste delen av ön. Därefter tar man färjan till Hiddensee som är Rügens lilla systerö. Utsiktspunkten "Dornbusch" reser sig 60 m över ön och ger en fin utsikt. På eftermiddagen lämnar man ön och tar färjan  till Stralsund.

Dag 8. Stralsund.
Efter frukosten lämnas cyklarna tillbaka och turen är avslutad.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett