Rügen

Witt

Rügen är Tysklands största ö och ligger avsides de stora allfartsvägarna. Ön har ett omväxlande landskap och bjuder på fantastiska naturupplevelser med Jasmunds branta kritklippor, stora bokskogar, långa stränder och  små vikar med fiskebyar. Binz och Sellin är kända badorter på Rügen och kännetecknas av typiska tyska badortshus med långa glasverandor. Badmöjligheter finns det gott om utmed de små cykelstigarna. De klassiska städerna Stralsund och Putbus med gamla romantiska stadsbebyggelser är som gjorda för en kvällspromenad.

Denna tur finns också med kortare dagsetapper utformad för barnfamiljer. Kontakta oss för information!

Resefakta 2018

RESANS LÄNGD: 8 dagar/7 nätter

CYKLINGEN: Dagsetapperna är 25 - 50 km. Terrängen är mestadels flack med få stigningar och man cyklar i huvudsak på småvägar och cykelvägar/stigar. Kvaliten på cykelvägar och stigar varierar och är bitvis i ganska dåligt skick. Det förekommer kortare sträckor med  trafikerade vägar.

DATUM OCH ANKOMST: Ankomst varje dag från 21 april till 30 september. Turen startar och avslutas i antingen Stralsund eller Sassnitz. Vid start i Stralsund ingår personlig turinformation och cykelutlämning. Väljer man Sassnitz som startpunkt lämnas cykel och kartmaterial ut på hotellet men utan personlig turinformation.

 DAG-FÖR-DAG: Längre ned på sidan finns beskrivning av dagarnas cykelturer och övernattningsplatser.

Röster från tidigare gäster

Hej. Vill tacka så mycket för researrangmanget ! Allt har fungerat jättebra och det var verkligen trevligt att cykla på Rügen./Susi från Göteborg.

Vill bara rapportera att våran cykeltur  runt Rügen utföll till stor belåtenhet: Bra cyklar, bra hotell och bra vägar mestadels./Bo från Ingarö.

 

Priser 2018

Samtliga angivna priser är per person.

Komfort

Mestadels 3- stjärniga hotell men även 2-stjärniga

Pris per person i dubbelrum
6.600 SEK 

Enkelrum
 9.100 SEK

Säsongstillägg 18/5 - 22/6 samt 10/9 - 23/9
450 SEK

Säsongstillägg 23/6 - 9/9
850 SEK

Extranatt Stralsund
650 SEK/person i dubbelrum
Enkelrum
1 000 SEK 

Komfort PLUS

3-stjärniga hotell med hög komfort och bra läge

Pris per person i dubbelrum
8.500 SEK

Enkelrum
10.700 SEK

Säsongstillägg 18/5 - 22/6 samt 10/9 - 23/9
550 SEK

Säsongstillägg 23/6 - 9/9
1 000 SEK

Extranatt Stralsund
850 SEK
Enkelrum
1.250 SEK

 Följande ingår

  • Övernattning på hotel med dusch och toaltett på rummet
  • Frukost, oftast i form av frukostbuffé .
  • Bagagetransport från hotell till hotell.
  • Kartor och turbeskrivning på engelska, en uppsättning per rum.
  • Färjebiljett Rügen-Hiddensee
  • Färjebiljett Hiddensee-Stralsund
  • Personlig turinformation vid ankomst i Stralsund. Väljer man Sassnitz som startpunkt lämnas cykel och kartmaterial ut på hotellet men utan personlig turinformation.
  • GPS-fil med vägsträckningen att ladda ned i GPS eller mobiltelefon.

MAN TAR SIG PÅ EGEN HAND TILL STARTORTEN.

Ev turistskatt, 1 EUR-3 EUR/ per natt, betalas direkt till hotellet.

Cykelhyra

Cykel med väska  (Välj mellan 7-växlad med fotbroms eller 24- växlad med handbromsar men utan fotbroms)
750 SEK 

El-cykel med väska. 
1.950 SEK
Notera att  en depositionavgift på 100 euro erläggs på plats vid hyra av el-cykel.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett

Dag för dag

RügenDag 1: Stralsund.
Ankomst och incheckning på hotellet. Turinformation och cykelutlämning.  Stralsund inbjuder till en kvällspromenad genom den gamla staden.

Dag 2: Stralsund - Bergen. Ca 45-50 km.
Med cykel eller färja över till "Altefähr" och sedan vidare längs Rügens sydvästra del. Delvis går vägen längs en nationalpark ( Vorpommerersche Boddenlandschaft) som är ett riktigt fågelparadis. Övernattning i eller i närheten av staden Bergen.

Dag 3: Bergen - Sellin/Binz. Ca 35 km.
En tur i Bergen kan vara en lämplig start på dagen innan man via skogar och gamla alléer cyklar till Putbus. Man tar sig sedan via Rügens typiska landskap till någon av badorterna Sellin eller Binz för övernattning . Ett trevligt alternativ är att åka med veterantåget "Rasende Roland" mellan Putbus och Sellin. 

Dag 4: Rundtur till Mönchgut. Ca 30 km 
Dagens tur går ut på halvön Mönchgut med finsandiga stränder omväxlande med branta klippor, små fiskebyar och doftande tallskog. Områdets fiskare och bönder har format halvön till den juvel den är idag . Cykel tillbaka och övernattning på samma hotell.

Dag 5. Sellin/Binz - Sassnitz. Ca 30 km.
Dagens tur går genom Granitz  till Binz, och sedan utmed den långsträckta bukten i öster fram till Prora och  vidare in i nationalparken  " Jasmunds" kulliga terräng.  Övernattning i eller i närheten av Sassnitz.

Dag 6. Sassnitz - Wittow. Ca 35-50 km.
Dagens etapp bjuder på enastående utsikt  över hav och land. Här kan man besöka de mäktiga, över 100 meter höga, kritklipporna Königstuhl och "Wissover Klinken" innan man cyklar vidare mot Glowe.

Dag 7. Wittow - Hiddensee - Stralsund. Ca 25 km.
Man cyklar över en smal landtunga mellan havet  och  bukten  på väg till halvön Wittow, den nordligaste delen av ön. Därefter tar man färjan till Hiddensee som är Rügens lilla systerö. Utsiktspunkten "Dornbusch" reser sig 60 m över ön och ger en fin utsikt. På eftermiddagen lämnar man ön och tar färjan  till Stralsund.

Dag 8. Stralsund.
Efter frukosten lämnas cyklarna tillbaka och turen är avslutad.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett