Rhendalen

 Heidelberg      Rhendalen

Från Heidelberg till Koblenz

Rhendalen bjuder på en av de mest omtyckta cykelvägarna i Europa. Denna cykeltur går till att börja med genom böljande vinlandskap för att sedan ansluta till Rhen. Floden skär ofta djupt ner i landskapet och senare delen av turen cyklar man mestadels på separat cykelväg längs med flodstranden genom små vinbyar med vinodlingar på slänterna ovanför.

Man startar i Heidelberg vid bifloden Neckar och slutar i Koblenz där Rhen och Mosel flyter samman. Turen passerar kända platser som Mainz, Rüdesheim och Lorilei-klippan och är en upplevelse för naturälskare och vinintresserade. 

Man cyklar på egen hand utifrån detaljerade kartor och turbeskrivning. Turen är lättcyklad utan större stigningar.

 

 

Resfakta 2017

7 dagar / 6 nätter.

Dagsetapper: 20 - 60 km cykling.

Ankomstdag:  - varje lördag mellan 8 april och  7 oktober 2017.
                               - andra ankomstdagar är möjligt för sällskap om 4 personer eller fler.

 

Priser 2017

Pris per person i dubbelrum
5 800 SEK/person

Pris i enkelrum 
7 600 SEK

 

Följande ingår

  • Övernattning på hotell eller pensionat, samtliga med dusch och toalett på rummet.
  • Riklig frukost, oftast i form av frukostbuffé.
  • Bagagetransport.
  • Utförlig resebeskrivning på engelska eller tyska med kartor.

MAN TAR SIG PÅ EGEN HAND TILL STARTORTEN.

 

Extra

Touringcykel, 7-växlad med fotbroms, cykelväska och reparationsväska 
(alternativt 21-växlad med handbroms efter önskemål)
600 SEK

Elcykel
1.600 SEK 

Extranatt i Heidelberg
700 SEK/person i dubbelrum
1 000 SEK i enkelrum

Extranatt i Koblenz
500 SEK/person i dubbelrum
800 SEK i enkelrum

Återtransport Koblenz-Heidelberg
Ca kl 9.00, minimum 2 personer
700 SEK/person (inkl egen cykel om man har det)

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett

Dag för dag

Karta

Övernattningen sker i någon av de angivna orterna allt efter tillgång på hotellrum. Därav den flexibla kilometerangivelsen i dag-för-dag-beskrivningen nedan.

Dag 1: Individuell ankomst till Heidelberg.
Ankomst till hotellet där man får sin hyrcykel med väska och verktyg. Besök det världsberömda slottet ovanför Neckar,  åk med bergbanan till Königstuhl eller ta en promenad genom gränderna i gamla stan och avrunda kanske med  öl på en studentlokal.


Dag 2: Heidelberg - Bensheim/Zwingenberg, ca 42/48 km.
Du lämnar Heidelberg och följer den berömda Bergstrasse, det minsta av Rhendalens vindistrikt. Området kallas Tysklands riviera och tack vare sitt milda klinat växer här mandel, fikon, persikor och kiwifrukter. En höjdpunkt på dagen är de ståtliga fackverkshusen i Heppenheim som omgärdar det lilla torget. Du kommer fram till 700-åriga Zwingenberg där och kan utforska stadens gamla gränder och välja bland många restauranger och barer. Övernattning i Zwingenberg eller Bensheim.


Dag 3: Zwingenberg - Bodenheim/Mainz, ca 46/59 km.
Du lämnar Bergstrasse och når Rehns lågland. I Gernsheim tar du färjan över till andra sidan av Rhen. Här färdas man via ängar och grönsaksfält och når snart fram till Pfalz's vinsluttningar. Man följer dessa genom talrika vinbyar. Besök gärna vinmuséet i Oppenheim. I Nierstein kan du ta en båttur på Rhen. Övernattning några kilometer från Mainz på ett gammalt vingods eller inne i själva Mainz.


Dag 4: Bodenheim/Mainz - Bingen, ca 37/44 km.
Innan man lämnar Mainz bör man ha sett Chagallfönstren i St Stephenskirche och ha besökt Gutenberg- muséet. Sedan kan man antingen cykla på vänstra flodbanken förbi ängar och vattendrag eller på högra sidan och besöka den sevärda orten Eltville. Du kommer snart till den mycket kända och gemytliga vinorten Rüdesheim, med sina många vinserveringar. Tag kabinbanan upp till Niederwald-monumentet, ett ståtligt minnesmärke och en bedårande utsikt över Rhendalen. Övernattning på andra sidan floden, i Bingen.


Dag 5: Bingen - Boppard, ca 42 km
Här börjar "das romantische Mittelrhein", resans mest dramatiska parti. Trång vindlande rinner den mäktiga Rhen mellan trotsiga borgar på höjderna och soliga druvterrasser därunder. Du kommer förbi slottet Reichenstein och det måleriska Sooneckborgen innan du är framme vid Bacharach, den urgamla vinorten. Du passerar sedan den sagoomspunna klippan Lorilei innan du anländer till övernattningsorten Boppard.


Dag 6: Boppard - Koblenz ca 21 km
Dagens korta tur går utmed vänstra flodbanken via Spay till Rhens med sina utsirade, fint målade fackverkshus. På andra sidan floden ser man borgarna Braubach och sagolika Marksburg, en av de vackraste borgarna utmed Rhen. Innan du når Koblens kan du ta linbanan upp till den mäktiga borgen Ehrenbreitstein, och väl i Koblenz är ett tips att besöka statyn vid Deutsche Eck där Mosel flyter samman med Rhen.  På kvällen finns många möjligheter att avsluta resan på någon vinrestaurang i centrum.


Dag 7: Koblenz.
Efter frukost och avlämnandet av cykeln på hotellet är resan avslutad.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett