Donau med cykel och båt

Donau
Donau

Passau-Wien-Bratislava-Budapest-Passau.

Detta är en tur med storartade upplevelser i fyra länder. Turen utmed den vackra Donaufloden med alla sina småbyar, städer och vin-terasser går mestadels utmed stranden och är mycket lättcyklad. 

Man stiger ombord i Passau i Tyskland på det bekväma fartyget MS Normandie som är hotellet under resan. Man besöker bl.a. huvudstäderna Wien, Bratislava  och Budapest med möjlighet till guidade turer och andra program för den som vill. Dagarna i Budapest och Wien kan man låta cykeln stå och utforska städerna till fots eller med buss.  

På MS Normandie du bor i bekväma hytter, 10-11 kvm, med dusch / wc, fönster och luftkonditionering. På övre däck finns en mysig salong/bar med panoramafönster, på huvuddäck en trevlig matsal och på soldäck gott om stolar och solstolar. Båten tar 100 passagerare.

Vad våra gäster tyckte
"Vill gärna skriva några rader om hur nöjda vi är med Donau-turen. Besättningen på båten var verkligen hjälpsamma och gjorde allt för att man skulle trivas. Maten på båten var mycket bra. Roligt att komma till tre stora städer, Bratislava var en fin stad. Sista dagens cykling var den bästa." 
Skrev Stefan från Hörby.

 

Resefakta 2019

RESANS LÄNGD:  8 dagar/7 nätter 

CYKLINGEN:  Dagsetapperna är ca 40-55 km utan stigningar vilket gör cyklingen lätt. Du cyklar på egen hand i din egen takt och om du någon dag inte vill cykla så kan du stanna ombord och njuta av det vackra landskapet som passerar.

DATUM OCH ANKOMST:  Resan startar i Passau på måndagar under perioden april-september - se datum nedan. Ombordstigning sker kl 16.00 och båten MS Normandie lägger ut kl 19.00 och går till Engelhartszell för första övernattningen.

Turen slutar i Passau och man stiger iland ca kl 10.30 resans sista dag.  Beräkna att ni kan starta återresa från kl 12.00 så att ni har marginal.

DAG-FÖR-DAG: OBS Båten förflyttar sig under nätterna. En beskrivning av dagarnas cykelturer hittar du längre ned på sidan.

Minimum 50 personer måste vara bokade för att resan ska genomföras.  Information om resa ställs in lämnas senast 20 dagar innan resedatum.

 

Fartyg: MS Normandie
Normandie

HytternaSalongen

 

Priser 2019

Pris  per person boende i dubbelhytt
29/4
huvuddäck -    8 600 SEK
övre däck -    10  000 SEK

13/5,  27/5,  16/9,   30/9
huvuddäck -     9 500 SEK
övre däck -     10 900 SEK

10/6,   24/6,   8/7,   22/7,   28/7,   5/8,   19/8,  2/9
huvuddäck -     9 900 SEK
övre däck -      11 400 SEK

Pris för en person boende i dubbelhytt som nyttjas som enkelhytt
Tillägg med 50% av priset för dubbelhytt.

Pris i enkelhytt på övre däck (finns två styck)
Tillägg med 2 500 kr på priset för övre däck, aktuellt datum

 

I priset ingår

 • Boende i hytt med dusch / WC, fönster och luftkonditionering.
 • Program enlig dag-för-dagbeskrivningen.
 • Mottagning med välkomstdrink.
 • Daglig hyttstädning.
 • Byte av handdukar och sängkläder efter önskemål.
 • Helpension med frukost, lunchpaket/ lättare lunch ombord samt 3-rätters middag. Dryck ingår ej.
 • Eftermiddagskaffe / the.
 • Levande musik ombord.
 • Avskedsmiddag med cocktail.
 • Daglig turinformation på engelska.
 • Engelsktalande turguide ombord på båten, obs cyklar inte.
 • Kartmaterial och turbeskrivning på engelska-  OBS en uppsättning per hytt.

Dricks till besättning och guide tillkommer på plats.

MAN TAR SIG PÅ EGEN HAND TILL STARTORTEN.
Med flyg till antingen München och Wien och vidare med tåg till Passau fungerar bra. Tågresa från München till Passau tar ca 2,5 tim  och från Wien till Passau ca 3 tim.

Cykelhyra och andra tillägg

Hyrcykel, 7-växlad unisexmodell med fot-och handbroms eller med endast handbromsar, inkl cykelväska och cykelförsäkring.
Ange typ av broms vid bokning.
750 SEK

Elcykel (begränsat antal) inkl cykelväska och cykelförsäkring
1800 SEK

Utflykter och guidade turer
Under veckan presenteras möjliga utflykter och dessa bokas och betalas på plats på båten om man vill delta.

 Viktigt att veta

 • Viss specialkost kan medföra pristillägg. Kontakta oss för uppgift.
 • För resan behövs ett pass som är giltigt minst 6 månader efter hemkomsten.
 • Resan lämpar sig inte för personer med nedsatt rörlighet
 • Arrangören förbehåller sig rätten att ändra den planerade rutten på grund av förändrade vind- och väderförhållanden samt organisatoriska krav.

OBS! Särskilda avbokningsregler gäller för båt/cykelresor.

Avbokningsregler och avgifter

Avbokning tidigare än 84 dagar före avresa   - 10% av resans totalkostnad.
Avbokning 83-42 dagar före avresa  -                    30% av resans totalkostnad.
Avbokning 41-28 dagar före avresa -                     60% av resans totalkostnad.
Avbokning 27-1 dagar före avresa -                         90% av resans totalkostnad.
Avresedagen -                                                                     100% av resans totalkostnad.

Resenär måste själv teckna ett avbeställningsskydd.

Så här går bokningen till

Efter inkommen anmälan bokar vi in resan inkl. alla önskemål. När detta är klart skickar vi er en bokningsbekräftelse/faktura. Avtalet blir bindande för båda parter när vi bekräftat beställningen. Anmälningsavgift betalas inom 10 dagar och resterande belopp skall vara oss tillhanda senast fyra veckor före resans avgång. Ca tre veckor före resan får ni era resehandlingar.

Active Escapes AB/Cycling Sweden uppfyller kraven enligt resegarantilagen.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett

Dag för dag

Karta

 

Dag 1: Passau-Engelhartszell
Individuell ankomst till Passau. Påmönstring kl 16.00. Båten lämnar Passau ca kl 19.00  och går till Engelhartszell.

 Dag 2: Engelhartszell-Brandstatt-Bratislava. Cykling 46 km.
Från Engelhartszell går cyklingen genom ett av de vackraste avsnitten i Donaus romantiska dalgång. I Brandstatt går man ombord på båten igen och åker vidare till Bratislava.


 Dag 3: Bratislava. Cykling ca 54 km.
Dagens cykling är en rundturen  via Hainburg till det imponerande palatset Hof och därefter genom idylliska landskap till Devin och  tillbaka till Bratislava. Med ett minitåg och till fots kan man på kvällen utforska alla Bratislavas sevärdheter ( ingår ej i priset). Under natten fortsätter båten till Budapest.


 Dag 4: Budapest. Vilodag eller cykeltur ca 40 km
Under båtturen på morgonen njuter man av det vackra landskapet runt Donau. Väl framme i Budapest lägger båten till mitt i centrum och på eftermiddagen man kan lära känna staden och dess mysiga atmosfär. Ett besök i saluhallen bjuder på ungerska specialiteter. Tag gärna en liten cykeltur på den gröna Margaretaön som ligger mitt i Donau omgiven av staden eller cykla till charmiga Szentendre. På kvällen kan  man från båtdäck njuta av det festligt upplysta Budapest. Under natten går båten till Visegrad.


 Dag 5: Visegrad-Eszergom. Cykeltur 25 (eller 60) km.
Dagens cykling startar i  Visegrad och erbjuder två möjligheter; antingen cyklar man den kortare sträckan  direkt till Eszergom eller via den vackra ön Szentendre med barockstaden Vac. I biskpsstaden Eszergom är det väl värt att göra ett besök i den praktfulla kyrkan - Ungerns största katolska kyrka - innan man stiger ombord på båten som sedan går till Wien på natten.


 Dag 6: Wien. Vilodag.
Upptäck Wien med en stadsrundtur med buss eller med cykel. Besök Hofburg, Stephansdomen och färdas utmed den praktfulla boulevarden Ringstrasse med Statsoperan, Burgteatern och rådhuset. Lite längre bort ligger Pratern med sitt berömda pariserhjul och de märkliga husen vid Hundertwasserkvarteret. En lyckad dag i Wien kan avslutas med en vals-eller operettkonsert på Wiener Hofburgteatern.
På natten går båten till Rossatz eller Dürnstein i vindistriktet Wachau.


 Dag 7: Wachau-Melk-Pöshlarn: Cykeltur ca 42-52 km.
Resans sista cykeletappen går genom ett vackert landskap med små byar, aprikosträd, vinterrasser förbi gamla borgar och kloster. I Weissenkirchen passeras vingårdar med möjlighet att stanna till och prova distriktets berömda viner. I Melk finns benediktinerklostret Stift Melk, en av de mest betydande barockbyggnaderna i Österrike. Vi går ombord igen i den lilla staden Pöchlarn och det är dags för avskedsmiddag där besättningen brukar bjuda på sig själv lite extra. På kvällen går båten vidare mot Passau.


 Dag 8: Passau.
På morgonen finns det tid att njuta en sista stund av Donau innan båten når Passau vid 10-tiden. Avmönstring ca kl 10.30 men räkna med att återresa börjar först vid 12-tiden för att ha tillräckligt med marginal.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett