Bolzano - Venedig

Denna tur startar bland Dolomiternas vita bergsutlöpare, går via en floddal till Gardasjöns nordspets, fortsätter med båt över Gardasjön och sedan via de välkända städerna Verona, Vicenza och Padua till målet Venedig. En ovanligt innehållsrik och samtidigt lättcyklad tur.

Båttur

Turens första dagar går i nästan ständig nerförbacke, längs floden Adige med dramatiskt branta berg runt omkring. Andra dagens eftermiddag består av en underbar 4-timmars båtresa över Gardasjön. Därefter över Po-slätten på småvägar och kanalstränder. En av våra mer lättcyklade turer med endast en dags längre stigning

Det är möjligt att köpa en eller flera extradagar före och efter turen. För förstagångsbesökaren är en extradag i Venedig nästan ett "måste". Man kan, på förfrågan, ha en extradag även under turen t.ex i Verona. 

Resfakta 2017

8 dagar / 7 nätter

Dagsetapper 40 - 70 km.
Cykling i mestadels flack terräng med några stigningar, mestadels cykelvägar och mindre vägar med ringa trafik, men även några sträckor med mer trafik.

Sträckning: Bolzano - Trient - Sirmione/Desezano - Verona - Vicenza - Abano Terme/Padua - Venedig/Mestre.

Ankomstdag: varje onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag under perioden 1 april - 14 oktober.

Resan startar i Bolzano och avslutas i Mestre/Venedig.

 

Bolzano        Venedig

 

Priser 2017

Komfort

Pris per person i dubbelrum
7.300 SEK

Tillägg för enkelrum
2.200 SEK 

Säsongstillägg 29/4 - 26/5 samt 2/9 - 29/9
600 SEK/person

Säsongstillägg 27/5 - 1/9
1.000 SEK/person

Extranatt Bolzano
700 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum 
400 SEK 

Extranatt Venedigs fastland, Mestre.
600 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum
400 SEK

 

Budget

Pris per person i dubbelrum
6.300  SEK

Tillägg för enkelrum
1.700 SEK

Säsongstillägg 29/4 - 26/5 samt 2/9 - 29/9
600 SEK/person

Säsongstillägg 27/5 - 1/9
1.000 SEK/person

Extranatt Bolzano
600 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum
200 SEK

Extranatt Venedigs fastland, Mestre
500 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum
200 SEK

I priset ingår

  • Övernattning på hotell eller pensionat, samtliga med dusch och toalett på rummet.
  • Riklig frukost, oftast i form av frukostbuffé.
  • Välkomstmöte i Bolzano
  • Bagagetransport mellan hotellen.
  • Båttur över Gardasjön, inkl cykel.
  • Liten Grappa-provning i Venedig.
  • Kartor och utförlig resebeskrivning på engelska.
  • Cykelförsäkring.

OBS Turistskatt med ca 2-4 euro/person och natt betalas på plats till resp hotell.

Man tar sig på egen hand till startorten
De flesta flyger till och från Venedig och tar buss eller tåg till Bolzano.

Extra

Touringcykel, 7-växlad med fotbroms (eller 21-växlad med handbromsar på begäran) cykelväska och reparationsväska
800 SEK

Elcykel
1.700 SEK

Hur går bokningen till?

Efter inkommen anmälan bokar vi in resan inkl. alla önskemål. När detta är klart skickar vi er en bokningsbekräftelse/faktura. När den däri angivna handpenningen är erlagd är resan säkrad. Resterande belopp skall vara oss tillhanda senast fyra veckor före resans avgång. Tre veckor före resan får ni era resehandlingar

Active Escapes AB/ Cycling Sweden uppfyller kraven enligt resegarantilagen.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett

Dag för dag

Bolzano

Dagsturernas längd är  40 - 70 km. 

Dag 1: Individuell ankomst till Bolzano (på tyska: Bozen)
Personlig turinformation kl 18.00  då man även erhåller cykel, väskor och verktyg. För turen får man vägbeskrivning och en tydlig kartbok. Cykelleden är även skyltad och man klarar sig utmärkt med bara karta och skyltar.


 Dag 2: Bolzano - Trient. ca 70 km

Låt dig inte skrämmas av sträckans längd. Man åker på den separata cykelvägen på flodbanken och lutning utför i princip hela vägen. Man cyklar bland frukt- och vinfält med Dolomiternas sista utlöpare som dramatiskt kantar dalgången. Framme i Trient ska man absolut ta en kvällspromenad genom den imponerande gamla stadsdelen.


 Dag 3: Trient - Södra Gardasjön  ca 50 km + båttur

Turen börjar utmed floden fram till Mori där det blir bra med ett stopp för pistageglass. Efter en kort stigning och därpå följande härlig utförslöpa anländer vi till Riva, Gardasjöns nordspets. Här väntar en 4-timmars båtresa på Gardasjön, som tack vare sina branta klippstränder är en av de vackraste sjöarna i Sydeuropa. Ett tips är att ta kvällspromenaden i de små täta gränderna i gamla delen av staden Sirmione. På sommaren är här ett myller av folk på gatorna.


 Dag 4: Södra Gardasjön - Verona ca 50 km

Idag gläder vi oss över en lätt kullig tur på småvägar genom små byar med sina vingods innan vi kommer ut på Poslätten. Vi kommer till Verona och möts av en härlig stämning. Man kommer normalt fram så tidigt att man har gott om tid att besöka Julias balkon,  den romerska arenan och den gamla stadsmuren innan man tar en promenad i de charmiga gränderna. Ett sevärt museum är Castelveccio, charmigt integrerat i en del av fästningsverket i stadsmuren. Denna stad är en riktig höjdpunkt på resan.


 Dag 5: Verona - Vicenza ca 70 (55) km

Egentligen är etappsträckan 70 km men man kan på ett bekvämt sätt ta tåget de första 15 kilometrarna till Bonifacio. Denna etapp innehåller på sin senare del den enda ordentliga stigningen 3,5 km upp till passet på Monti Berici. Det finns en alternativ led som undviker stigningen genom att runda berget men vi rekommenderar varmt att ta sig upp till toppen på grund av den fantastiska utsikten och den härliga utförslöpan genom små bergsbyar på väg ner till Vicenza. Vicenza är känd för sina medeltida byggnader som ritades av den tidens störste arkitekt, Palladio. Besök gärna världens äldsta, fortfarande använda, teater i gamla stadens centrum.


 Dag 6: Vicenza-Abano Terme/Padua ca 45 - 55 km

När man lämnar Vicenza ser man renaissansbyggnaden  Villa La Rotonda av arkitekten Palladio. Genom Po-landskapet tar vi oss till Abano Terme  som är en hälsoort med en mängd varma källor. Här kan vi  mjuka upp våra cykelmuskler i varmt, skönt svavelhaltigt vatten från jordens inre. Den som istället hungrar efter kulturella njutningar kan lätt ta bussen ca 10 km till Padua som är en av Italiens rikaste städer med avseende på kulturbyggnader.


 Dag 7 Abano Terme-Venedig (fastlandet) ca 40 - 50 km

Detta är resans sista etapp och går genom landskapet Venetos rika åkerbruksbygd. Den sista halvtimmen kommer vi för första gången i ordentlig kontakt med övriga trafikgrupper. Dagen arundas med en liten Grappa-provning i Venedig i närheten av Marcus-platsen. Övernattning i Mestre som är en förstad till Venedig. Detta är ingen nackdel då hotellen är så valda att bussarna, som går varje halvtimme ut till Venedig, passerar nära dessa hotell. 


 Dag 8. Venedig

Individuell hemresa för den som inte har bokat extranätter.
Se för all del till att du, om möjligt, har minst en extradag för Venedig! Venedig är en stad som ingen annan i Europa. Ingen fordonstrafik på någon gata innanför bussterminalen. Allt sker på vattnet med en båttrafik så intensiv att man tappar andan. Gondoler blandar sig med båtleveranser till affärerna. Vaporettos (vanliga städers bussar) och snabba båttaxi. T.o.m. ambulansen är en båt i full fart med tjutande sirener. Dessutom finns här några av Europas vackraste och mest kända byggnader t,ex Dodgepalatset, Domen, Rialtobron och Kampanilen.
Det är en upplevelse att bara ströva fram utmed kanalerna över de små broarna med romantiska gondoler som passerar under. " Venedig är värt en mässa"

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett