Bolzano - Venedig

En mycket innehållsrik och samtidigt lättcyklad tur som startar bland Dolomiternas vita bergsutlöpare och går via en floddal till Gardasjöns nordspets.  Man åker med båt över Gardasjön och fortsätter sedan cyklingen via de välkända städerna Verona, Vicenza och Padua till målet Venedig.

Båttur

Turens första dagar går i nästan ständig nerförbacke, längs floden Adige med dramatiskt branta berg runt omkring. Andra dagens eftermiddag består av en härlig 4-timmars båtresa över Gardasjön. Därefter över Po-slätten på småvägar och kanalstränder.  

Bolzano är en mycket fin stad och värd att ge lite extra tid, och för förstagångsbesökaren är en extradag i Venedig nästan ett "måste".  Det är möjligt att boka en eller flera extradagar före och efter turen.

Resefakta 2019

RESANS LÄNGD: 8 dagar / 7 nätter

CYKLINGEN: Dagsetapperna är 40 - 70 km. Övervägande lättcyklade turer och endast en dags längre stigning. Cykling i mestadels flack terräng, på cykelvägar och mindre vägar med ringa trafik, men även några sträckor är mer trafikerade.

DATUM OCH ANKOMST: Ankomst varje onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag under perioden 6 april  - 10 oktober. Resan startar i Bolzano och avslutas i Mestre/Venedig.

DAG-FÖR-DAG: Längre ned på sidan finns beskrivning av dagarnas cykelturer. 

 

Bolzano        Venedig

 

Priser 2019

Komfort

3- och 4-stjärniga hotell

Pris per person i dubbelrum:
6/4 - 26/4 samt 28/9 - 12/10           
 8.500 SEK
27/4 - 24/5 samt 7/9 - 27/9             
   9.200 SEK
25/5 - 6/9                                                       
9.700 SEK

Tillägg för enkelrum                                2. 600 SEK

Extranatt Bolzano
800 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum 
400 SEK 

Extranatt Venedigs fastland, Mestre.
700 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum
400 SEK

Budget

3-stjärniga hotell och ett 4-stjärnigt mindre centralt beläget hotell

Pris per person i dubbelrum:
4/3 - 27/4 samt 29/9 - 13/10         
7.250 SEK
28/4 - 25/5 samt 8/9 - 28/9             
8.000 SEK
26/5 - 7/9                                                   
8.400 SEK

Tillägg för enkelrum                            2. 050 SEK

Extranatt Bolzano
650 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum
300 SEK

Extranatt Venedigs fastland, Mestre
550 SEK/person i dubbelrum
Tillägg enkelrum
300 SEK

I priset ingår

  • Övernattning på hotell med dusch /wc på rummet.
  • Riklig frukost, oftast i form av frukostbuffé.
  • Välkomstmöte i Bolzano, på engelska
  • Bagagetransport mellan hotellen.
  • Båttur över Gardasjön, inkl cykel.
  • Pistageglass på vägen till Gardasjön
  • Liten Grappa-provning i Venedig.
  • Kartor, skyltning och utförlig resebeskrivning på engelska.
  • GPS-data med vägsträckning för GPS/telefon.
  • Telefonservice

OBS Turistskatt med ca 2-4 euro/person och natt  kan tillkomma och betalas på plats till resp hotell.

Man tar sig på egen hand till startorten
Med flyg är det lämpligt att åka till Venedig och det går det bra tågförbindelser till Bolzano från Mestre som är "Venedig fastland". För att titta på tåganslutningar kan man använda websidan http://www.trenitalia.com/

Cykelhyra

Touringcykel, 7-växlad med fotbroms eller 21-växlad med handbromsar, inkl cykelväska , litet reparationskit, cykelförsäkring
Ange typ av cykel vid bokning.
800 SEK

Elcykel inkl cykelväska, litet reparationskit,  cykelförsäkring
1.800 SEK

Så här går bokningen till

Efter inkommen anmälan bokar vi in resan inkl. alla önskemål. När detta är klart skickar vi er en bokningsbekräftelse/faktura. Avtalet blir bindande för båda parter när vi bekräftat beställningen. Anmälningsavgift betalas inom 10 dagar och resterande belopp skall vara oss tillhanda senast fyra veckor före resans avgång. Ca tre veckor före resan får ni era resehandlingar.

Active Escapes AB/ Cycling Sweden uppfyller kraven enligt resegarantilagen.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett

Dag för dag

Bolzano

Dagsturernas längd är  40 - 70 km. 

Dag 1: Individuell ankomst till Bolzano (på tyska: Bozen)
Bolzano är en mycket fin stad väl värd att utforska. Vid en personlig turinformation ca kl 18.00 får man  sin cykel, väskor och verktyg.


 Dag 2: Bolzano -  Trento (Trient). ca 70 km

Låt dig inte skrämmas av sträckans längd. Man åker på den separata cykelvägen på flodbanken med lutning utför i princip hela vägen. Man cyklar bland frukt- och vinfält med Dolomiternas sista utlöpare som dramatiskt kantar dalgången. Framme i Trient ska man absolut ta en kvällspromenad genom den imponerande gamla stadsdelen.


 Dag 3: Trento (Trient) - Södra Gardasjön  ca 50 km + båttur

Turen börjar utmed floden fram till Mori där det blir bra med ett stopp för pistageglass. Efter en kort stigning och därpå följande härlig utförslöpa anländer vi till Riva, Gardasjöns nordspets. Här väntar en 4-timmars båtresa på Gardasjön, som tack vare sina branta klippstränder är en av de vackraste sjöarna i Sydeuropa. Ett tips är att ta kvällspromenaden i de små täta gränderna i gamla delen av staden Sirmione. På sommaren är här ett myller av folk på gatorna.


 Dag 4: Södra Gardasjön - Verona ca 50 km

Idag gläder vi oss över en lätt kullig tur på småvägar genom små byar med sina vingods innan vi kommer ut på Poslätten. Vi kommer till Verona och möts av en härlig stämning och kan besöka Julias balkong,  den romerska arenan och den gamla stadsmuren innan man tar en promenad i de charmiga gränderna. Ett sevärt museum är Castelveccio, charmigt integrerat i en del av fästningsverket i stadsmuren. Denna stad är en riktig höjdpunkt på resan.


 Dag 5: Verona - Vicenza ca 70  (55) km

Egentligen är etappsträckan 70 km men man kan på ett bekvämt sätt ta tåget de första 15 kilometrarna till Bonifacio. Denna etapp innehåller på sin senare del den enda längre stigningen 3,5 km upp till passet på Monti Berici. Det finns en alternativ led som undviker stigningen genom att runda berget men vi rekommenderar varmt att ta sig upp till toppen på grund av den fantastiska utsikten och den härliga utförslöpan genom små bergsbyar på väg ner till Vicenza. Vicenza är känd för sina medeltida byggnader som ritades av den tidens störste arkitekt, Palladio. Besök gärna världens äldsta, fortfarande använda, teater i gamla stadens centrum.


 Dag 6: Vicenza-Abano Terme/Padua ca 45 - 55 km

När man lämnar Vicenza ser man flera renaissansbyggnader, bl a Villa La Rotonda av arkitekten Palladio. Genom Po-landskapet tar vi oss sedan till Abano Terme  som är en hälsoort med en mängd varma källor. Här kan vi  mjuka upp våra cykelmuskler i varmt, skönt svavelhaltigt vatten från jordens inre. Den som istället hungrar efter kulturella njutningar kan lätt ta bussen ca 10 km till Padua som är en av Italiens rikaste städer med avseende på kulturbyggnader.


 Dag 7 Abano Terme-Venedig (fastlandet) ca 40 - 50 km

Detta är resans sista etapp och går genom landskapet Venetos rika åkerbruksbygd. Den sista halvtimmen kommer vi för första gången i ordentlig kontakt med övriga trafikgrupper. Dagen arundas med en liten Grappa-provning i Venedig i närheten av Marcus-platsen. Övernattning i Mestre som är en förstad till Venedig. Detta är ingen nackdel då hotellen är så valda att bussarna, som går varje halvtimme ut till Venedig, passerar nära hotellen. 


 Dag 8. Venedig

Individuell hemresa för den som inte har bokat extranätter.
Om ni har möjlighet så ägna minst en extradag åt Venedig! Venedig är en stad som ingen annan i Europa. Ingen fordonstrafik på någon gata innanför bussterminalen. Allt sker på vattnet med en båttrafik så intensiv att man tappar andan. Gondoler blandar sig med båtleveranser till affärerna, Vaporettos (vanliga städers bussar) och snabba båttaxi. T.o.m. ambulansen är en båt i full fart med tjutande sirener. Dessutom finns här några av Europas vackraste och mest kända byggnader t,ex Dodgepalatset, Domen, Rialtobron och Kampanilen.
Det är en upplevelse att bara ströva fram utmed kanalerna över de små broarna med romantiska gondoler som passerar under. " Venedig är värt en mässa"

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett