Limfjorden

 Limfjorden

En cykeltur med charm!

Limfjorden skär djupt in i det danska landskapet och skapar en säregen blandning av inlandsvatten och den kärvare havskusten. Turen startar i Nyköbing på Mors, Limfjordens största ö, och bjuder på en fin blandning av det väna danska inlandslandskapet och kusten med fiskebyar och badstränder. Denna tur bjuder på en fin hotellstandard.

Resefakta 2018

RESANS LÄNGD: 8 dagar / 7 nätter

CYKLINGEN: Dagsetaper 35 - 50 km. Cykling i både flack och bitvis  kuperad terräng.

DATUM OCH ANKOMST: Ankomst alla veckodagar. Resan startar i Nyköbing på ön Mors.

DAG-FÖR-DAG: Längre ned på sidan finns beskrivning av dagarnas cykelture. Tursträckning: Nyköbing- Skive-Struer-Thyborön-Hurup-Thisted-Nyköbing

Priser 2018

Dubbelrum
5.400 SEK/person

Tillägg enkelrum
2.500 SEK

Barn under 12 år med två vuxna
1.800 SEK

I priset ingår

  • Övernattning inklusive frukost,
  • Kartor och vägbeskrivningar.

Extra

7-växlad cykel med fotbroms
700 SEK/person

El-cykel med fotbroms
1 500 SEK/person

Barncyklar och cykelkärra finns också att hyra. Pris på förfrågan

Halvpension
Tvårätters middag, ej dryck.
1 900 SEK/person

Bagagetransport
Minst två personer: 1.500 SEK/person
Lägre pris möjligt vid större sällskap.

Man tar sig själv till Nyköbing på Mors. Från Köpenhamn  ( Kastrups flygplats och Valby) kan man åka buss med busslinje 888 och resan tar ca 6 timmar. För resa från Fredrikshavn finns buss som tar ca 4,5 – 5 timmar, se https://www.nordjyllandstrafikselskab.dk/

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett

Limfjorden dag för dag

Tre gånger korsas Limfjorden innan du på denna rundtur kommer tillbaka till Nyköbing på ön Mors. På vägen har du upplevt utsikten från Sallingsundsbron, korsat halvön Salling söderut, skrivit in dig på Skives finaste hotell, fortsatt mot sydöst till Venö Bukt. Du har övernattat i Struer med utsikt mot Venö, tagit vägen från moränsluttningarna ner genom Klosterhedeplanteringen och funnit kullarnas rytm i Lemvik. Härifrån följer du sydkusten längs med Nissumslätten mot nord väst, där du via Thyboröns något barskare landskap korsar Limfjorden för andra gången. Här upplever du sol, strand och hav i Thy´s skiftande terräng mellan hav och fjord. Två dygn är egentligen för kort tid för Thy-halvöns alla härligheter med kustfiske, bad och kulturupplevelser men du fortsätter, via Feggesundsfärjan, tillbaka till Nyköbing där turen avslutas, förhoppningsvis med mängder av nya angenäma intryck.

Dag 1: Ankomst till Nyköbing
Övernattning på Sallingsunds Färjekro. Passa på att besöka Blomsterparken och Nyköbings Kyrka .


 Dag 2: Nyköbing - Skive ca 35 km

Via Sallingsundsbron lämnar man ön Mors och cyklar söderut bl.a på en nedlagd järnvägsbank genom de små landsbyarna Durup, Roslev och Jebjerg till Skive. I Skive kan man, förutom promenad i det pittoreska centrat, även besöka Skive museum, Skive konstmuseum, Helledie glasblåseri och äventyrsbadet Badeland. Vid infarten och campingplatsen ligger också ett härligt fribad. Övernattning på Best Western-hotellet Skivehus.


 Dag 3: Skive - Struer ca 50 km

Dagens tur går genom ett typiskt danskt landskap, lättcyklat med många småbyar. Man kan ta en paus och besöka Spötterups medeltidsborg, som samtidigt är ett trevligt museum, innan man fortsätter utmed fjorden, med fin utsikt, till Struer. Man kan besöka Struer museum eller, om man har krafter kvar ta en kvällstur (5 km) till pittoreska ön Venö. Övernattning på Struer Grand Hotel


 Dag 4: Sruer - Thyborön ca 45 km

Man passerar en del av Klosterhedens skogsplantering som är Danmarks största med sina 7.000 ha. Därefter fortsätter man utmed fjordens strandängar till medeltidsstaden Lemvig och senare når man ut på den karga strandremsan mellan fjorden och Västerhavet. Thyborön, som ligger mellan det barska Västerhavet och den väna Limfjorden har en levande fiskehamn där det surrar av liv från morgon till kväll. Besök gärna fiskemuseet, akvariet eller den tidiga fiskeauktionen. Övernattning på Hotel SeaSide.


 Dag 5: Thyborön - Hurup ca 40 km

Man startar dagen med att ta färjan över till Agger Tange med dess rika fågelliv. Efter Agger lämnar man Västerhavet och cyklar utmed Limfjordens kust på små fina cykelvägar till Hurup. På vägen finns rika möjligheter till bad och dessutom många sevärdheter. Övernattning på Hotel Thinggaard i Hurup.


 Dag 6: Hurup - Thisted ca 45 km

Idag passerar vi genom Hvidbjerg- och Stenbjergs vackra klitterplantager som är några av Danmarks största planteringar som skydd mot sanddriften. Stenberg by ligger i lä för vinden ett stycke in i landet men turen går ut till Västerhavet där man kan besöka Nordsjö-akvariet. Därefter drar vi oss på små cykelvägar in i landet till Thisted. Staden är över 800 år gammal och inbjuder till en promenad i gamla centrum. Övernattning på Hotel Thisted.


Dag 7: Thisted - Nyköbing 45 km

Dagens etapp över ön Mors upplevs av många som resans höjdpunkt. Man åker först österut via fina fågelmarksområden till den lilla färjan vid Fäggersund som tar dig över till ön Mors. Mors är något mer kuperat och ett mycket charmigt landskap. Via "Solskensleden" tar man sig till Nyköbing och övernattar på samma hotell som första natten.


 Dag 8: Hemfärd

Efter en god frukost kan man besöka Nyköbings sevärdheter innan hemfärden påbörjas.

Bokningsbestämmelser
Anmälningsblankett